Vloerverwarming

Heerlijk op uw blote voeten over een warme vloer lopen. Vloerverwarming maakt het mogelijk voor u. Met vloerverwarming kan de thermostaat 1 à 2 graden omlaag worden gezet. Benieuwd hoe dat mogelijk is? Lees dan verder.

Prijs van vloerverwarming

Als u zich momenteel oriënteert op vloerverwarming is de kans groot dat u een nieuwe vloer laat plaatsen. Vloerverwarming is niet alleen heerlijk in de wintermaanden, ook in de zomermaanden geniet u van vloerverwarming. In de zomermaanden heeft u de mogelijkheid om koud water door het systeem te laten lopen wat zorgt voor verkoeling. Afhankelijk van de ondergrond van uw woning heeft u de keuze uit twee type vloerverwarming:

  • ingefreesd buizensysteem
  • krimpnetten of noppenplaten

Om de keuze te maken vertellen we u eerst iets meer over de prijs waar u ongeveer aan dient te denken voor de installatie van vloerverwarming. In de onderstaande tabel ziet u de gemiddelde prijzen inclusief btw en materialen.

Ingefreesd buizensysteem

Aantal m² Gemiddelde prijs voor vloerverwarming
als bijverwarming (incl. btw en materialen)
Gemiddelde prijs voor vloerverwarming
als hoofdverwarming (incl. btw en materialen)
tot 20 m²€ 800€ 900
tot 40 m²€ 950€ 1.100
tot 60 m²€ 1.050€ 1.500
tot 80 m²€ 1.250€ 1.800
tot 100 m²€ 1.400€ 2.100

Krimpnetten

Aantal m²Gemiddelde prijs voor vloerverwarming
als bijverwarming (incl. btw en materialen)
Gemiddelde prijs voor vloerverwarming
als hoofdverwarming (incl. btw en materialen)
tot 20 m²€ 850€ 950
tot 40 m²€ 1.000€ 1.250
tot 60 m²€ 1.250€ 1.800
tot 80 m²€ 1.500€ 2.100
tot 100 m²€ 1.750€ 2.500

Voor de installatie van uw vloerverwarming mag u rekenen op € 15 – € 35 per m². Hoe groter het oppervlak waar u de vloerverwarming laat aanleggen, hoe lager de kosten per m².

Bespaar tot 40% op de aanleg van vloerverwarming

Vloerverwarming zorgt voor aangenaam warme voetjes voor u en uw gezin. Maar wat betaalt u hier nou precies voor? De bovenstaande prijzen vormen slechts een richtlijn omdat iedere installateur andere prijzen hanteert. We kunnen ons goed voorstellen dat u liever precies wil weten wat u betaalt in uw situatie. Om de voordeligste prijs te vinden is het raadzaam om verschillende prijzen van specialisten te vergelijken. De gehanteerde prijzen van specialisten verschillen flink. Aangezien de prijsverschillen soms oplopen tot 40%, bieden wij u graag de mogelijkheid aan om snel en gemakkelijk de prijzen voor uw situatie in één overzicht te bekijken. Wilt u direct profiteren van dit aanbod? Vraag dan nu direct tot maximaal 6 verschillende offertes aan van specialisten in uw regio. Het vergelijken van offertes zorgt voor een besparing van tot wel honderden euro’s. Heeft u nog twijfels bij het aanvragen van offertes? Twijfel niet langer, want deze service wordt u geheel gratis en vrijblijvend aangeboden. Begin uw zoektocht naar de voordeligste prijs vanaf uw eigen bank en ontvang de offertes binnen 2 werkdagen bij u in huis.

Hoofdverwarming vs. bijverwarming

Wellicht heeft u zelf al een idee wat deze termen inhouden, maar we staan er toch nog even bij stil. Vloerverwarming wordt tegenwoordig steeds meer ingezet als hoofdverwarming in plaats van bijverwarming. Bijverwarming betekent een combinatie van vloerverwarming en radiatoren om zo de gewenste temperatuur in huis te bereiken. Bijverwarming wordt veel toegepast bij oudere woningen met slechte isolatie waarbij de warmte afgifte van enkel vloerverwarming niet voldoende is. Door technologische ontwikkelingen van de afgelopen jaren is het ook mogelijk om vloerverwarming te laten dienen als hoofdverwarming. Enkele jaren geleden duurde het tot wel vier uur voordat de warmte voelbaar was, tegenwoordig duurt dit bij de nieuwste modellen slechts 20 minuten. Wanneer vloerverwarming wordt ingezet als hoofdverwarming heeft u geen radiatoren meer nodig waardoor u geen ruimte verliest in uw woning.

De werking van vloerverwarming

Vloerverwarming werkt in principe hetzelfde als verwarming met radiatoren. Vloerverwarming wordt aangesloten op uw cv-ketel die ervoor zorgt dat het water wordt opgewarmd zodra u de thermostaat op de gewenste temperatuur instelt. De straling van het warme water wordt vervolgens door een buizenstelsel verspreid door uw woning. Zowel verwarming met radiatoren als vloerverwarming zorgen ervoor dat u er lekker warmpjes bijzit. Maar wat is het grootste verschil? Het grootste verschil is dat vloerverwarming verspreid ligt over de volledige oppervlakte waardoor uw vloer vanaf de grond gelijkmatig wordt verwarmd. Bij radiatoren stijgt de warme lucht op en die circuleert vervolgens door uw woning. De gevoelstemperatuur zal bij vloerverwarming eerder als warmer worden ervaren. Dit komt door het feit dat wanneer u koude voeten heeft, het gevoelsmatig eerder koud zal hebben. Vloerverwarming heeft als meerwaarde dat u geen koude voeten heeft dus eerder een warm gevoel heeft bij lagere temperaturen. Dat scheelt weer op uw energierekening.

radiatoren vs vloerverwarming

Voordelen van vloerverwarming

Doordat u met vloerverwarming geen last meer heeft van koude voeten en u dichter bij de ‘warmte bron’ zit heeft u het gevoelsmatig eerder warm. Dit betekent dat de thermostaat 1 à 2 graden lager kan worden gezet met hetzelfde resultaat. Jaarlijks levert dit een energiebesparing op van tot 6%. Vloerverwarming heeft hiernaast nog vele andere voordelen. We hebben ze voor u op een rijtje gezet:

  • vloerverwarming neemt in tegenstelling tot verwarmingstoestellen geen leefruimte in beslag;
  • vloerverwarming is onzichtbaar;
  • hoog warmtecomfort door gelijkmatige warmte verdeling;
  • weinig stofvorming wat bijdraagt aan de gezondheid;
  • vloerverwarming werkt op lage watertemperatuur waardoor het energiebesparend is.

Soorten vloerverwarming

Bij de aanleg van vloerverwarming heeft u de keuze uit verschillende vormen van vloerverwarming. Uw keuze hangt onder andere af van wat de ondergrond van uw woning is. Om een goede keuze te maken is het raadzaam om van te voren altijd een specialist te laten kijken naar uw situatie. De volgende vormen van vloerverwarming worden voor u beschreven:

  • ingefreesd buizensysteem
  • krimpnetten of noppenplaten

Ingefreesd buizensysteem

Beschikt uw woning over een dekvloer (cementlaag over de draagvloer)? Dan is het infrezen of inslijpen van vloerverwarming mogelijk voor u. Het infrezen van vloerverwarming is de meest toegepaste voor bestaande woningen. De vloerverwarmingsbuizen worden in de deklaag geplaatst door inkepingen te maken in de deklaag. Op deze manier verliest u geen ruimte in de hoogte van uw vloer.

vloerverwarming ingefreesd

Krimpnetten of noppenplaten

Ontbreekt de dekvloer bij uw woning? Dan heeft u de mogelijkheid om uw woning te verwarmen door de aanleg van krimpnetten of noppenplaten. Deze twee vormen van vloerverwarming worden vooral toegepast in woningen zonder deklaag of in nieuwbouw woningen. In tegenstelling tot het infrezen van de verwarming in de vloer, wordt de vloerverwarming als het ware op een plaat onder de vloer geplaatst. Bij deze methoden worden de vloerverwarmingsslangen aan staalnetten of noppenplaten vastgemaakt waar vervolgens een afwerkvloer overeen komt.

vloerverwarming krimpnetten vloerverwarming noppenplaten

De voordelen van beide vormen vloerverwarmingen op een rijtje

Aan beide vormen van vloerverwarming zitten een aantal voordelen verbonden. Hieronder ziet u de voordelen naast elkaar:

Voordelen infrezenVoordelen krimpnetten/noppenplaten
Geen verhoging van de bestaande vloerUitermate geschikt indien uw huidige vloer niet geïsoleerd is
Snelle opwarmtijd doordat de buizen direct onder de vloer liggenGoedkoopste manier van installeren
De vloer kan direct na installatie afgewerkt wordenSnel en gemakkelijk te realiseren
Geen hak- en breekwerk in uw bestaande vloerLagere stookkosten door isolatie

Verkoelen in plaats van verwarmen?

In de zomermaanden heeft u natuurlijk geen behoefte aan een warme vloer, laat staan het opstoken van de verwarming. Wellicht heeft u wel behoefte aan verkoeling. Ook dit is mogelijk met vloerverwarming. Wanneer u besluit dat u behoefte heeft aan verkoeling, heeft u de mogelijkheid om een warmtepomp op uw vloerverwarming installatie aan te sluiten. Met een warmtepomp is het mogelijk om koud water door het leidingstelsel te laten stromen. De temperatuur van dit water wordt afgeblokt op een temperatuur van 18 °C zodat er geen condensvorming optreed. Op deze manier bereik je een aangenaam, maar niet overdreven koeleffect in uw woning. Zo zit u er in de wintermaanden lekker warm bij en in de zomermaanden wordt uw woning aangenaam gekoeld.

Profiteer van de voordeligste vloerverwarming

Zoals u weet wordt vloerverwarming netjes weggewerkt onder uw vloer. Wanneer er een lekkage ontstaat is dat geen fijne klus om op te knappen. Voorkom teleurstelling, zorg ervoor dat uw vloerverwarming wordt aangelegd door een specialist. Wilt u naast goede installatie ook profiteren van de voordeligste prijs? Dan is het raadzaam om offertes te vergelijken. Wij bieden u graag de mogelijkheid om prijzen van verschillende aanbieders te vergelijken. Uit ervaringen van mensen die u voor gingen is gebleken dat het vergelijken van prijzen een besparing oplevert van tot wel 40%. Bent u benieuwd hoeveel u kunt besparen op de aanleg van uw vloerverwarming? Vraag dan nu tot maximaal 6 offertes aan van verschillende specialisten bij u in de regio. Door het aanvragen van offertes heeft u alle prijzen in één overzicht. Het invullen van het offerte formulier neemt slechts 2 minuten tijd in beslag en is geheel gratis en vrijblijvend. Binnen 2 werkdagen ontvangt u de offertes in huis en bent u op de hoogte van het bedrag dat u gaat besparen.