Verwarmingsketel prijs

Uw verwarmingsketel maakt het mogelijk dat u en uw gezin heerlijk kunnen genieten van een warm huis. Met regelmatig onderhoud gaat een verwarmingsketel gemiddeld 12 – 15 jaar mee. Heeft uw ketel zijn beste tijd gehad en is hij ouder dan 12 – 15 jaar, dan is het in de meeste gevallen verstandig om deze te vervangen voor een nieuwe verwarmingsketel. Benieuwd naar de prijs van uw nieuwe verwarmingsketel? Lees het hier.

Familie knus op de bank

Kosten van een verwarmingsketel

Verwarmingsketels zijn er in vele soorten en maten. De prijs van een nieuwe verwarmingsketel hangt af van meerdere factoren die afhankelijk zijn van uw behoeften. Vindt u het bijvoorbeeld belangrijker dat u snel warm water uit de kraan krijgt of hecht u meer waarde aan een lagere energierekening? Aangezien de vele mogelijkheden hebben wij voor u een tabel opgesteld die prijzen inclusief montage laat zien van de meest gekozen verwarmingsketels.

Soort verwarmingsketel + rendement*Gemiddelde prijzen incl. btwGemiddelde montagekosten
incl. btw
Montagekosten afhankelijk van:
Combiketel
tot 107%
€ 600 - € 2.500€ 500 - € 900- nodige aanpassingen
- complexiteit van de klus
Houtkachel
75% - 85%
€ 500 - € 3.000€ 150 - € 1.500- inbouwmodel of
vrijstaand model
- aanwezigheid schouw
- eventuele aanpassingen schouw
Condensatieketel(gas)
100%+
€ 1.600 - € 4.100€ 700 - € 1.200- nodige aanpassingen
- complexiteit van de klus
Pelletkachel
tot 95%
€ 1.600 - € 5.800€ 150 - € 1.500- inbouwmodel of
vrijstaand model
- aanwezigheid schouw
- eventuele aanpassingen schouw
Mazoutketel
90% - 105%
€ 2.500 - € 7.500€ 1.000 - € 2.000- plaatsen mazout tank
- eventuele aanpassingen schouw
- complexiteit van de klus

* De hoeveelheid energie die door cv-ketels wordt omgezet in nuttige warmte. Bij een percentage van 100 gaat er geen bruikbare warmte verloren. 100% of meer wil zeggen dat er minimaal 100% van de vrijgekomen energie wordt omgezet in bruikbare warmte, er gaat dus geen bruikbare energie verloren. De procenten boven de 100 komen tot stand door de extra energie die gewonnen wordt met de condensatie van waterdamp.

Gaat u uw oude cv-ketel, in de meeste gevallen een niet meer verkrijgbare conventionele ketel, vervangen voor een zuinige hr-ketel? Dan bespaart u flink op uw stookkosten. Het verbruik van een nieuwe gasketel is 15% – 20% zuiniger als uw oude cv-ketel. Op een gemiddeld aardgasverbruik van 23.260 kWh zorgt dit voor een besparing van gemiddeld € 200 – € 300 op uw energierekening. Ervanuitgaande dat de gasprijs € 0,70 per m³ is. Bent u benieuwd wat de exacte prijs is voor uw verwarmingsketel? Lees dan de volgende alinea.

Vergelijk meerdere aanbieders voor uw voordeligste verwarmingsketel

Is uw huidige cv-ketel aan vervanging toe en bent u benieuwd naar de prijs van een nieuwe verwarmingsketel? Dan bieden wij u graag de mogelijkheid om prijzen van verschillende aanbieders te vergelijken zodat u de voordeligste prijs voor uw verwarmingsketel scoort. Uit voorgaande ervaringen is gebleken dat de prijzen tot wel 40% verschillen tussen de goedkoopste en de duurste aanbieder. Door verschillende offertes naast elkaar te leggen heeft u in één klap een overzicht van uw mogelijkheden. Nieuwsgierig geworden? Vraag dan nu tot maximaal 6 offertes aan van verwarmingsketel specialisten in uw buurt. De specialisten bieden u hun scherpste prijs aan. Om van dit gratis en vrijblijvende aanbod te profiteren vult u slechts één offerteformulier in met uw specifieke wensen, waarna u binnen 2 werkdagen uw offertes in huis ontvangt.

Verwarmingsketel prijs woman

Installatiekosten van uw verwarmingsketel

De installatiekosten van cv-ketels verschillen per type ketel. Gemiddeld kost het laten installeren van uw nieuwe verwarmingsketel tussen de € 500 – € 1.200. Bij deze prijs wordt er vanuit gegaan dat de nieuwe verwarmingsketel op dezelfde plek komt als de oude cv-ketel. Meestal vergt dit enige aanpassingen die bij de prijs inbegrepen zijn. Spreek dit echter van te voren goed af met uw installateur om eventuele extra kosten te voorkomen. Vaak zijn de voorrijkosten en de montagekosten bij de klus inbegrepen.

Tip: Zorg ervoor dat de installateur duidelijk op papier laat zien wat de eventuele extra kosten zijn voor de installatie en spreek vóór de klus af wat de totale kosten zijn van de klus. De prijs die u vooraf bespreekt is vrijwel altijd goedkoper dan achteraf.

Wat is comfort voor u?

Gebruikt u veel of weinig warm water? Wilt u direct warm water, of wacht u wel even tot het water warm wordt zodat uw energierekening minder hoog oploopt? Het gebruik van warm water wordt bij verwarmingsketels gedefiniëerd met het label: Comfort Warmwater. Dit CW-label laat zien hoeveel warm water de cv-ketel per minuut levert. Hoe hoger de klasse, hoe groter de capaciteit van uw verwarmingstoestel. Wat het voordeel is van een hoge CW waarde? U staat niet meer onder een koude douche als er beneden warm water voor de afwas wordt gebruikt. Of woont u alleen? Dan volstaat een lagere CW-waarde, wat u een voordeligere aanschafprijs oplevert. Benieuwd naar welke waarde bij u past? Raadpleeg dan het onderstaande schema die de 4 niveaus laat zien waar u uit kunt kiezen:

CW
waarde
Prestatie ketel in kilowatt (kW)Liter per minuut
(ten minste)*
Warm water in de keuken en douche of bad
CW32010Tegelijk niet mogelijk
CW42513Tegelijk beperkt mogelijk
CW53017Tegelijk beperkt mogelijk
CW630+20Tegelijk mogelijk

* Voor het aantal liters warm water per minuut is uit gegaan van de gemiddelde temperatuur
(38 graden celcius). Het aantal liters per minuut neemt af naarmate het water warmer wordt.

Verdien uw investering terug

Benieuwd hoe u naast de besparing op de aanschafprijs ook nog bespaart op uw energierekening? Dit is mogelijk met een condensatieketel, ook wel bekend als hr-ketel. Deze ketel beschikt over het hoogst haalbare rendement wat mogelijk wordt gemaakt door zijn condenserende werking. Stel u gaat uw oude stookketel (65% rendement) van 15 jaar oud vervangen door een condensatieketel op gas (100% rendement). U woont met uw gezin in een gemiddeld rijtjeshuis en u heeft een jaarlijks aardgasverbruik van 23.000 kWh. Bij dit voorbeeld gaan we ervan uit dat een nieuwe condensatieketel € 3.000 kost inclusief montage. De nieuwe installatie zorgt ervoor dat u jaarlijks gemiddeld € 340 bespaart. Dit betekent dat de condensatieketel binnen 9 jaar is terugverdiend. Aangezien cv-ketels gemiddeld 12 – 15 jaar meegaan verdient u niet alleen uw investering terug, maar houdt u na 9 jaar nog geld over ook! Hiervan kunt u bijvoorbeeld een heerlijk weekje de zon opzoeken.

Verwarmingsketel prijs family

Verzorg uw ketel, dan wordt u ook verzorgd

Net als een auto vergt uw verwarmingsketel ook het nodige onderhoud. Wanneer u uw verwarmingsketel goed laat onderhouden, dan zorgt de ketel ervoor dat u niet voor koude verrassingen komt te staan. Wist u dat onderhoud voor uw cv-ketel zelfs wettelijk verplicht is? Voor een gasketel geldt dit om de twee jaar, voor een olieketel jaarlijks. Bij een eenmalig regulier onderhoud kunt u rekenen op gemiddeld € 80 – € 100.

Laat u uw cv-ketel vervangen? Dan heeft u vaak de mogelijkheid om meteen het toekomstige onderhoud te regelen. Dit doet u door middel van een onderhoudscontract. U betaalt de installateur een maandelijks bedrag van gemiddeld € 8 – € 12. Bij de meeste onderhoudscontracten zijn de volgende zaken inbegrepen:

  • jaarlijks onderhoud gasketel, tweejaarlijks olieketel(mazout)
  • 24 uurs service in geval van nood
  • officiëel bewijs van de controle
  • garantie voor een langere levensduur van uw toestel

Let op: Op het eerste gezicht lijkt een regulier onderhoud goedkoper. Echter, op lange termijn bekeken is dit meestal niet het geval. In de meeste gevallen heeft uw cv-ketel wel enkele reparaties nodig binnen 12 – 15 jaar. Bij een onderhoudscontract zitten deze reparaties bij de prijs in. Indien uw cv-ketel gerepareerd moet worden en u bent niet in het bezit van een onderhoudscontract, kunnen de kosten nog wel eens oplopen tot enkele honderden euro’s.

Verwarmingsketel huren?

Vindt u de aanschafprijs te hoog, of betaalt u liever in termijnen? Dat kan, dan heeft u de mogelijkheid om een verwarmingsketel te huren. De prijs voor het huren van een verwarmingsketel ligt gemiddeld tussen € 20 – € 35 per maand, afhankelijk van het merk en type dat u kiest. Op deze manier geniet u toch van een energiezuinige ketel zonder het investerings bedrag in één keer uit te geven. Houdt er bij het huren van een verwarmingsketel wel rekening mee dat u op lange termijn duurder uit bent dan het in één keer aanschaffen van een cv-ketel.

Bespaar tot 40% op de klus van uw verwarmingsketel

De prijzen genoemd in dit artikel zijn gemiddelde prijzen. Deze hangen sterk af van uw persoonlijke situatie. Prijzen van lokale aanbieders lopen erg uiteen, daarom raden wij u aan om de prijzen van verschillende specialisten te vergelijken. Mensen die u voorgingen hebben ervaren dat prijzen vergelijken een besparing oplevert van tot wel 40%. Wij bieden u de mogelijkheid om direct te profiteren van dit aanbod. Vraag nu tot maximaal 6 verschillende offertes aan van verwarmingsketel specialisten in uw buurt. Het aanvragen van offertes neemt slechts 2 minuten van uw tijd in beslag en is geheel gratis en vrijblijvend. Het slim vergelijken van offertes levert u een voordeel op van honderden euro’s op de gehele klus. Nadat u een offerte aanvraag heeft gedaan hoeft u zich geen zorgen meer te maken. De specialisten zullen het werk vanaf hier van u overnemen. Dan kunt u vast gaan nadenken wat u met het bespaarde geld gaat doen.

Verwarmingsketel prijs relaxing