Slimme thermostaat

Tegenwoordig zijn thermostaten tot veel meer dingen in staat dan alleen de temperatuur in huis te regelen. Een slimme thermostaat helpt u om te besparen op de energierekening en biedt u gemak en comfort door bediening op afstand. Ontdek in dit artikel alles over een slimme thermostaat.

Prijzen van een slimme thermostaat

Steeds meer energieleveranciers bieden klanten een slimme thermostaat aan. Een slimme thermostaat betaalt u één keer of in termijnen in combinatie met een abonnement. Een slimme thermostaat is via een abonnement op lange termijn duurder dan wanneer u het aanschafbedrag in één keer betaalt. Zo kost de thermostaat bijvoorbeeld slechts € 80 euro om hem direct in gebruik te nemen. Echter zit u dan wel 3 tot 5 jaar vast aan een contract waarbij maandelijkse kosten in rekening worden gebracht. Het maandelijkse bedrag dat u betaalt is gemiddeld € 3 – € 4. Dit bedrag wordt gevormd door servicekosten, maandelijkse software updates en natuurlijk de afbetaling van de slimme thermostaat.

Onder aan de streep bent u dus duurder uit wanneer u een slimme thermostaat aanschaft via een contract, maar hierbij profiteert u wel van service en updates. Om u een beeld te geven van wat een slimme thermostaat kost, is het volgende schema voor u opgesteld:

Gemiddelde prijs slimme thermostaat incl. btw excl. installatie€ 150 - € 300
Gemiddelde installatiekosten incl. btw€ 60 - € 80

Op afstand bestuurbaar

Vergelijk offertes en bespaar tot wel 40% op de totale kosten

Heeft u een cv-ketel van 10 jaar of ouder? Vaak loont het om naast het aanschaffen van een slimme thermostaat ook uw cv-ketel te vervangen. Nieuwe cv-ketels verbruiken een stuk minder energie en behalen de beste prestaties met behulp van een slimme thermostaat. Wij helpen u graag om nog meer te besparen, namelijk door verschillende offertes te vergelijken. De aangeboden prijzen voor het aanschaffen en installeren van verwarmingsketels verschillen flink. Mensen die u voor gingen hebben ervaren dat de prijsverschillen oplopen tot wel 40%. Wilt u dit prijsverschil snel en gemakkelijk ontdekken? Vraag dan nu tot maximaal 6 offertes aan bij centrale verwarming specialisten bij u in de regio. Het invullen van het offerte formulier neemt slechts 2 minuten van uw tijd in beslag. Wanneer u de offertes naast elkaar legt ontdekt u al snel het prijsverschil en bespaart u al snel tot honderden euro’s. Twijfelt u nog over het aanvragen van offertes? Wees gerust, onze service is geheel gratis en vrijblijvend.

Hoe slim is een slimme thermostaat?

Een thermostaat die uw leefpatroon onthoudt om daar het energieverbruik op af te stemmen? Het is mogelijk met een zelflerende slimme thermostaat. Slimme thermostaten bieden u gemak en comfort doordat ze uw leefpatroon herkennen en op afstand bedienbaar zijn. Het aantal functies waar een slimme thermostaat over beschikt, verschilt per merk. De meeste slimme thermostaten zijn zelflerend waarmee ze uw leefpatroon bijhouden zodat u geen onnodige stookkosten maakt. Wat zijn de mogelijkheden met een slimme thermostaat? De eigenschappen waarover een slimme thermostaat kan beschikken zijn:

  • zelflerend vermogen
  • weer monitoring
  • aanwezigheidsdetectie (geo-fencing)
  • bewegingsdetector
  • lichtdetector
  • Op afstand bestuurbaar

Slimme thermostaat

Zelflerend vermogen

Zoals hierboven beschreven is de slimme thermostaat in staat om uw leefpatroon op te slaan in zijn geheugen. Wanneer de thermostaat merkt dat er een bepaald ritme zit in een leefpatroon, dan past de thermostaat automatisch zijn instellingen daarop aan. Op deze manier heeft u minimale zorgen voor de verwarming in uw huis.

Weer monitoring

Slecht weer voorspeld voor volgende week? Wanneer een slimme thermostaat is voorzien van de functie weer monitoring, dan is de thermostaat in staat om via wifi de weersverwachting op te halen. De thermostaat past vervolgens de temperatuur aan op de weersvoorspelling. Dat is handig met snel wisselende temperaturen.

Aanwezigheidsdetectie

Is uw telefoon voorzien van een gps functie? Dan is aanwezigheidsdetectie of geo-fencing wellicht een leuke feature voor u. Met behulp van geo-fencing wordt er via gps contact gemaakt via uw telefoon waardoor de slimme thermostaat precies weet wanneer u thuis bent en wanneer niet. Gaat u weg, dan slaat de verwarming uit. Wanneer u binnen een bepaalde straal weer bij huis bent, slaat de verwarming voor u aan.

Tip: Wanneer deze functie u aanspreekt is het wel handig als ieder gezinslid is voorzien van een smartphone met gps, anders zit er straks iemand in de kou terwijl u weg bent.

Bewegingsdetector

Deze functie kan worden vergeleken met aanwezigheidsdetectie. Echter werkt dit niet via gps, maar via bewegingen. Wanneer de slimme thermostaat geen beweging detecteert in de ruimte waar deze is geïnstalleerd, schakelt de thermostaat de verwarming na ongeveer 20 minuten automatisch uit.

Lichtdetector

Een lichtdetector is een slimme functie die door heeft wanneer het licht wordt uitgeschakeld. Na ongeveer 20 minuten schakelt de slimme thermostaat de verwarming uit. Hierbij is het natuurlijk wel van belang dat u het licht niet vergeet uit te zetten wanneer u een ruimte verlaat.

Op afstand bestuurbaar

Om alle bovengenoemde eigenschappen maximaal tot hun recht te laten komen zijn slimme thermostaten op afstand bestuurbaar. Zo stelt u gemakkelijk de gewenste temperatuur in vanaf uw smartphone of tablet waardoor u altijd in een lekker warm huis thuiskomt.

Zoals u ziet beschikt een slimme thermostaat over tal van hulpmiddelen die u helpen bij het besparen op uw energierekening. Let erop dat u wel enige moeite moet doen om uw energierekening omlaag te brengen. Wanneer u de slimme thermostaat niet energiezuinig instelt, dan merkt u ook geen verschil op uw energierekening en voegt het ‘slimme’ gedeelte niets toe. Zorg er daarom voor dat u de thermostaat zorgvuldig instelt op uw centrale verwarming zodat hij precies doet wat u wilt.

Bespaar nog meer met een nieuwe verwarmingsketel

Gemiddeld gaat een cv-ketel 12 tot 15 jaar mee. Vaak werkt de ketel dan nog prima, maar verbruikt hij onnodig veel energie. Heeft u een ketel van 10 jaar of ouder? Dan is het verstandig om de keuze voor een nieuwe verwarmingsketel te overwegen. De combinatie van een energiezuinige ketel met een slimme thermostaat laat u nóg meer besparen op uw energierekening. Bent u benieuwd welke cv-ketels een uitstekende vervanging zijn op uw oude cv-ketel? Neem dan even een kijkje op de pagina: cv-ketel vervangen.

Slimme thermostaat

Vergelijk offertes en bespaar tot 40% op de gehele klus

Heeft u nog een oude cv-ketel in gebruik? Het kan wel eens voorkomen dat u wel eens vergeet om de verwarming omlaag te zetten wanneer u het huis verlaat. Dit is zonde, vooral met een oude cv-ketel die veel energie verbruikt. Wilt u dit probleem meteen voorkomen en daarbij nóg meer besparen op uw energierekening? Zet dan de eerste stap richting een slimme thermostaat in combinatie met een nieuwe cv-ketel die ervoor zorgt dat u niet meer hoeft na te denken over het omlaag zetten van uw verwarming. Het eerste wat u wilt weten is natuurlijk de prijs die u kwijt bent voor een nieuwe verwarmingsketel. Hiervoor kunt u elke afzonderlijke aanbieder gaan benaderen, maar dit kan veel gemakkelijker en sneller. Wij bieden u namelijk graag de mogelijkheid om de verschillende prijzen te vergelijken door het aanvragen van offertes. Vanwege de prijsverschillen tussen verschillende leveranciers levert het slim vergelijken van offertes u gemiddeld een besparing op van tot wel 40% op de gehele klus. Wilt u direct profiteren van dit aanbod? Vraag dan nu tot maximaal 6 offertes aan van verschillende verwarmingsketel specialisten in uw regio. U ontdekt het prijsverschil helemaal gratis en vrijblijvend binnen 2 werkdagen. Het aanvragen van offertes neemt nog geen 2 minuten tijd in beslag en zorgt ervoor dat u binnen no-time de exacte prijs ontdekt voor uw situatie.