Thermostaat

Een thermostaat is verbonden met uw cv-ketel en vormt een belangrijk onderdeel van uw centrale verwarming. Een thermostaat laat u genieten van de gewenste temperatuur in huis. Benieuwd welke thermostaten er zijn? Ontdek het in dit artikel.

Prijzen van een thermostaat

Thermostaten zijn er in vele soorten. Om erachter te komen welke thermostaat past bij uw situatie is het van belang om te bepalen over welke functies de thermostaat moet beschikken. Wilt u bijvoorbeeld enkel de temperatuur aanpassen? Dan volstaat een conventionele thermostaat. Wilt u programma’s instellen waarmee u aangeeft vanaf welk tijdstip op welke dagen de verwarming zichzelf inschakelt? Dan gaat u voor een klokthermostaat of slimme thermostaat. Om u een beeld te geven van de kosten is het onderstaande schema opgesteld:

Type thermostaatGemiddelde prijs incl. btw, excl. installatie
Kamerthermostaat€ 50 - € 100
Klokthermostaat€ 50 - € 200
Slimme thermostaat€ 150 - € 300
Bijkomende kostenGemiddelde prijs incl. btw
Installatiekosten€ 60 - € 80

Vergelijk offertes en bespaar tot wel 40%

Stookkosten besparen gaat gepaard met een nieuwe cv-ketel. Gemiddeld gaan cv-ketels 12 tot 15 jaar mee, maar verbruiken zij na enige tijd onnodig veel energie ten opzichte van nieuwe verwarmingsketels. Is uw cv-ketel ouder dan 10 jaar? Dan is het verstandig om de keuze voor een nieuwe cv-ketel te overwegen. Haal het maximale uit uw cv-ketel met een bijpassende thermostaat. Bent u benieuwd naar de prijs van een nieuwe verwarmingsketel met bijbehorende thermostaat? Dan is het verstandig om offertes van verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken. Ga niet direct met de eerste de beste cv-ketel installateur in zee. Iedere aanbieder hanteert zijn eigen tarieven, waardoor er sprake is van een flink prijsverschil. In de praktijk blijkt dat dit prijsverschil oploopt tot wel 40%. Door van tevoren prijsinformatie op te vragen bij meerdere aanbieders voorkomt u dat u te veel betaalt voor uw nieuwe verwarmingsketel. Ontdek de prijsverschillen en uw specifieke prijs direct. Vraag hier offertes aan en ontvang tot wel 6 verschillende offertes van cv-ketel specialisten bij u in de regio. U maakt geheel gratis en vrijblijvend gebruik van dit aanbod. Het aanvragen van offertes neemt nog geen 2 minuten tijd in beslag, waarna de offertes binnen slechts 2 werkdagen bij u in huis verschijnen.

hond thermostaat

Type thermostaat

Met een thermostaat regelt u de temperatuur in huis. Een thermostaat dient als hulpmiddel om de temperatuur hoger of lager te zetten. Wanneer de temperatuur in huis onder de gewenste temperatuur is gaat de cv-ketel harder stoken om de juiste temperatuur te bereiken. Meestal wordt de thermostaat in de woonkamer opgehangen, omdat hier vaak de meeste tijd wordt doorgebracht. Vandaag de dag bestaan er vele soorten thermostaten die naast het regelen van de temperatuur ook uw leefpatroon of de weersvoorspellingen bijhouden. Om u een overzicht te geven worden de verschillende type thermostaten beschreven. Thermostaten zijn onder te verdelen in drie soorten:

  • kamerthermostaat of conventionele thermostaat
  • klokthermostaat
  • slimme thermostaat

Kamerthermostaat

Wilt u enkel de temperatuur in huis gemakkelijk kunnen aanpassen? Dan volstaat een kamerthermostaat. De kamerthermostaat of conventionele thermostaat is de traditionele thermostaat zoals iedereen die kent. De temperatuur wordt eenvoudig omhoog of omlaag gezet met een paar drukken op de knop. De kamerthermostaat is populair vanwege de lage aanschafkosten en het gebruiksgemak.

Klokthermostaat

Vergeet u vaak de verwarming lager te zetten wanneer u het huis verlaat? Dan is een klokthermostaat wellicht wat voor u. Zoals de naam al doet vermoeden, zorgt een klokthermostaat ervoor dat de verwarming op een bepaald tijdstip automatisch aan of uitschakelt. Zo stelt u bijvoorbeeld een programma in dat de cv-ketel ‘s nachts een aantal graden lager staat en in de ochtend weer lekker warm wordt. Hierdoor hoeft u niet de temperatuur dagelijks met de hand in te stellen en voorkomt u dat de cv-ketel doorstookt wanneer u vergeet deze lager te zetten.

Slimme thermostaat

Heeft u behoefte aan een thermostaat die vanaf uw smartphone te bedienen is zodat u altijd en overal controle heeft over de verwarming in uw huis? Dan is een slimme thermostaat wellicht wat voor u. Een slimme thermostaat helpt u om te besparen op de energierekening en biedt u gemak en comfort door bediening op afstand. Zo zijn er thermostaten die uw leefpatroon opslaan en de verwarming volledig aanpassen aan uw situatie. Heeft u een dag dat u later thuiskomt dan normaal? Dan stelt u gemakkelijk via uw smartphone in op welk tijdstip de gewenste temperatuur bereikt dient te worden.

slimme thermostaat

Energie besparen

Een thermostaat helpt u om energie te besparen. Met een thermostaat blijft de temperatuur in huis stabiel. Doordat u de temperatuur van tevoren instelt zijn er namelijk geen grote temperatuurwisselingen. Wanneer u een thermostaat zodanig instelt dat u alleen verwarmd op de momenten dat het nodig is, nemen uw stookkosten af.

Let op: Zorg ervoor dat uw thermostaat goed staat ingesteld. Wanneer u een slimme thermostaat bijvoorbeeld niet goed instelt, dan heeft de thermostaat geen meerwaarde ten opzichte van een normale kamerthermostaat.

Thermostaatkranen

Een thermostaat zorgt ervoor dat in alle kamers in huis dezelfde temperatuurinstelling wordt aangehouden als voor de referentieruimte, de ruimte waar de thermostaat hangt. Het is goed voor te stellen dat u niet elke ruimte wilt verwarmen wanneer u enkel in woonkamer aanwezig bent. Om elke ruimte afzonderlijk te verwarmen heeft u de mogelijkheid om thermostaatkranen aan te sluiten op uw radiatoren. Dit zijn knoppen waarmee u de warmte per radiator regelt. Thermostaatkranen hebben een warmtesensor die reageert als de temperatuur hoger wordt dan dat u op de thermostaat had ingesteld. De warmtetoevoer vanuit de cv-ketel wordt zo automatisch geregeld.

Offertes laten u tot wel 40% besparen op de gehele klus

Een thermostaat komt pas echt tot zijn recht met een nieuwe cv-ketel. Cv-ketels van tegenwoordig verbruiken een stuk minder energie dan een aantal jaren geleden. Heeft u een cv-ketel die ouder is dan 10 jaar? Dan is het wellicht een mooie gelegenheid om bij de aanschaf van een nieuwe thermostaat een nieuwe cv-ketel te nemen. Wij bieden u gratis en vrijblijvend de mogelijkheid om te besparen op de gehele klus. Nu vraagt u zich vast af hoe dit mogelijk is? Besparen op de klus bereikt u door het vergelijken van offertes. Uit ervaringen van mensen die u voorgingen is gebleken dat de prijsverschillen oplopen tot wel 40%. Door het vergelijken van offertes bespaart u al snel honderden euro’s. Wilt u direct profiteren van dit aanbod? Vraag dan nu tot maximaal 6 verschillende offertes aan van specialisten in uw regio. Zo heeft u in één klap een compleet overzicht van de prijzen volledig aangepast op uw situatie. Het is slechts een kwestie van 2 werkdagen wachten voordat het vergelijken kan beginnen. Ondertussen denkt u vast na wat u met het bespaarde geld gaat doen.

blij gezin in een warm huis