Zonneboiler

Wilt u een positieve bijdrage leveren aan het milieu en uw eigen bankrekening? Dan is een zonneboiler wellicht wat voor u. Alles wat u wilt weten over zonneboilers leest u in dit artikel.

Zonneboiler prijs

Voordat u een zonneboiler laat plaatsen, is het van belang om te weten of een zonneboiler past in uw budget. De prijs van een zonneboiler hangt af van het aantal zonnecollectoren en de inhoud van de boiler.

Aantal personen huishoudenSoort zonneboilerGemiddelde prijs incl. installatie & btwGemiddelde jaarlijkse besparing
1 tot 21 collector, boiler 100 liter€ 2.700€ 100
3 tot 41 collector, boiler 150 liter€ 3.800€ 130
5 tot 62 collectoren, boiler 250 liter€ 4.900€ 160
Meer dan 63 collectoren, boiler 350 liter€ 6.000€ 190

Kiest u bijvoorbeeld voor een zonneboiler met 1 collector en een voorraadvat van 100 liter? Dan houdt u rekening met een prijs van € 2.700 inclusief montage en btw. Hiermee behaalt u gemiddeld een jaarlijkse besparing van € 100. Naast de besparing van de zonneboiler biedt de overheid premies aan voor de investering in zonneboilers.

Tot 40% besparen op de gehele klus

De prijs die u betaalt voor een zonneboiler hangt onder andere af van het aantal zonnecollectoren en de grootte van de boiler. Een andere factor die een grote rol speelt bij de prijs van een zonneboiler is de vraagprijs van een specialist. Elke aanbieder van zonneboilers hanteert zijn eigen prijzen waardoor de prijzen uiteenlopen. Wilt u voorkomen dat u te veel betaalt voor uw zonneboiler? Dan is het raadzaam om voor de aankoop verschillende offertes met elkaar te vergelijken om de voordeligste prijs te ontdekken. Uit voorgaande ervaringen is gebleken dat het vergelijken van offertes een besparing oplevert van tot wel 40% op de hele klus. Bent u benieuwd hoe u offertes vergelijkt zonder dat u elk bedrijf afzonderlijk moet benaderen? Dit doet u gemakkelijk, gratis én vrijblijvend op deze website. Vraag nu bij ons met slechts één aanvraag tot 6 verschillende offertes aan van specialisten bij u in de regio. Het aanvragen van offertes duurt nog geen 2 minuten en u ontvangt de offertes binnen 2 werkdagen al in huis. Zo ziet u binnen één oogopslag welke aanbieder uw woning van een zonneboiler voorziet voor de laagste prijs. Besparen is nog nooit zo makkelijk geweest.

zonnecollector

Wat is een zonneboiler?

Een zonneboiler is eigenlijk de verzamelnaam van een warmwaterboiler in combinatie met een zonnecollector. Een zonneboiler bestaat uit de volgende drie hoofdonderdelen:

  • zonnecollector
  • voorraadvat
  • naverwarmer

De werking van een zonneboiler is als volgt: water stroomt door een buizenstelsel dat gekoppeld is aan een cv-ketel, de zonneboiler en de zonnecollectoren. Dit water wordt door de zon verwarmd via de zonnecollector. Het warme water wordt vervolgens opgeslagen in het voorraadvat, de boiler. Wanneer u dit warme water nodig heeft, dan wordt dit water naar uw cv-ketel gestuurd die u vervolgens van warm water voorziet.

Zonnecollector

Van een afstand lijkt een zonnecollector sterk op een zonnepaneel, maar wanneer u goed kijkt ziet u wel duidelijk verschil. Het verschil met zonnepanelen is dat een zonnecollector bestaat uit buizen in tegenstelling tot de platte panelen van een zonnepaneel. Ook de werking verschilt. Beide systemen gebruiken zonlicht als energiebron. Een zonnecollector gebruikt het zonlicht om water te verwarmen en een zonnepaneel gebruikt de zonne-energie voor elektriciteit. Maar hoe werkt een zonnecollector precies? Zonnecollectoren zijn meestal op een dak bevestigd zodat deze het zonlicht goed opvangen. De zonnecollector vangt zonlicht op en verwarmt daarmee een vloeistof die zich in de collector bevindt. De opgewarmde vloeistof wordt vervolgens via een buizenstelsel naar het voorraadvat gestuurd dat gevuld is met leidingwater, waardoor het water wordt verwarmd. Wanneer de vloeistof weer is afgekoeld, wordt het weer teruggepompt naar de zonnecollector en dan begint het proces weer opnieuw.

Voorraadvat

Om water te kunnen verwarmen dient er natuurlijk wel een opslagplaats voor dit water te zijn. Een zonnecollector is aangesloten op een voorraadvat waar het water in zit dat verwarmd moet worden. De grootte van dit voorraadvat hangt af van de grootte van uw huishouden. Gemiddeld moet u rekenen op 50 liter per persoon. De meeste zonneboilers beschikken over een voorraadvat van 80 tot 300 liter. Heeft u een gezin bestaande uit 4 personen, dan kiest u voor een voorraadvat van ongeveer 200 liter.

Naverwarmer

De zonneboiler levert natuurlijk het meeste rendement op wanneer de zon op een warme zomerdag vol op de zonnecollector schijnt. Op de wat minder zonnige dagen levert de zonneboiler nog steeds een bijdrage, enkel is dit soms niet genoeg om het water op de gewenste temperatuur te krijgen. Om deze reden is een zonnecollector aangesloten op een naverwarmer. Vaak is dit uw huidige cv-ketel. Deze zorgt ervoor dat het water naverwarmd wordt om de gewenste temperatuur te bereiken.

Soorten zonneboilers

Nu heeft u gelezen waar een zonneboiler uit bestaat en hoe deze te werk gaat. De volgende stap die u heeft is het bepalen welk soort zonneboiler bij u past. U heeft de keuze uit de volgende soorten zonneboilers:

  • standaard zonneboiler
  • compacte zonneboiler
  • cv-zonneboiler
  • zonneboilercombi

Standaard zonneboiler

Dit model bestaat uit een zonnecollector op uw dak en een los voorraadvat. De vloeistof in het buizensysteem verwarmt het water in het voorraadvat en circuleert vervolgens weer naar de buizen om het water opnieuw te verwarmen. Een standaard zonneboiler heeft een inhoud van 80 tot 300 liter.

Compacte zonneboiler

Deze zonneboiler heeft zijn naam te danken aan het compacte formaat. De zonnecollector en het voorraadvat zijn namelijk gecombineerd in één systeem. Hierdoor hoeft u geen ruimte in huis vrij te maken voor een voorraadvat. Een compacte zonneboiler beschikt over een voorraadvat tussen de 70 en 170 liter. Aangezien het voorraadvat samen met de collector aardig wat gewicht met zich meebrengt, is het van belang dat u van te voren nagaat of uw dak stevig genoeg is.

compacte zonneboiler

Centrale verwarming zonneboiler

Wilt u profiteren van een gratis warme douche en daarnaast besparen op uw stookkosten? Bij de cv-zonneboiler loopt er een leiding van de cv-ketel door het voorraadvat van de zonneboiler heen. De zonneboiler dient hierdoor als een soort voorverwarmer van de cv-ketel, waardoor u bespaart op uw stookkosten voor uw verwarming en warm water. Een cv-zonneboiler beschikt over een inhoud van tussen de 100 en 300 liter.

Zonneboilercombi

De bovenstaande boilers leveren alleen warm tapwater. Wilt u naast tapwater ook uw woning verwarmen met een zonneboiler? Dat is mogelijk met een zonneboilercombi. De zonneboilercombi heeft een voorraadvat van ongeveer 250 liter en voorziet u van zowel tapwater als centrale verwarming. Deze zonneboiler is vooral geschikt in combinatie met lagetemperatuurverwarming zoals vloer- of wandverwarming. Dit is verwarming die werkt met temperaturen van maximaal 55 graden waardoor er minder bijverwarming nodig is dan bij radiatoren, die water bevatten van 90 graden.

Een zonneboiler of zonnepanelen?

Twijfelt u tussen een zonneboiler of zonnepanelen? Wanneer u over genoeg ruimte en budget beschikt, waarom niet beide combineren? Een investering die goed is voor het milieu en uw portemonnee op lange termijn. Enerzijds zorgen de zonnepanelen voor elektriciteit, terwijl de zonneboiler zorgt voor warm tapwater. De terugverdientijd ligt bij zonnepanelen wat lager dan bij die van een zonneboiler. Een zonneboiler zorgt gemiddeld voor een besparing van tussen de € 100 en € 200 per jaar. Bij zonnepanelen ligt deze besparing nog een stuk hoger, namelijk tussen de € 500 en € 1.200 per jaar. Op lange termijn zorgen deze hulpmiddelen voor een besparing op uw energierekening en ze maken uw huis direct duurzamer.

Ontdek de meest voordelige zonneboiler

Zoals u hierboven heeft gelezen zorgt een zonneboiler voor een besparing op uw energierekening. Wist u dat u gemakkelijk nóg meer geld bespaart door niet met de eerste aanbieder in zee te gaan. De prijzen van verschillende aanbieders verschillen namelijk enorm. Uit voorgaande ervaringen van mensen die op zoek waren naar een zonneboiler is gebleken dat deze prijsverschillen oplopen tot wel 40% tussen de duurste en de goedkoopste aanbieder. Wilt u voorkomen dat u te veel betaalt voor uw zonneboiler? Vraag dan hier gratis en vrijblijvend tot maar liefst 6 offertes aan van verschillende specialisten in uw regio. Op deze manier heeft u in één oogopslag alle prijzen voor u, waardoor u meteen ziet welke zonneboiler specialist uw zonneboiler het voordeligst plaatst. Het aanvragen van de offertes neemt nog geen 2 minuten van uw tijd in beslag en de offertes ontvangt u al binnen 2 werkdagen. Voorkom teleurstelling en profiteer van uw voordelige zonneboiler.

blij gezin met hond