Warmtepomp

Uw huis lekker verwarmen op een milieuvriendelijke manier? Een warmtepomp onttrekt zijn warmte uit de natuur en draagt deze warmte vervolgens op een hogere temperatuur af aan uw woning. Benieuwd welke soorten er zijn en wat de verschillende modellen kosten? Ontdek het allemaal in dit artikel.

Prijzen van een warmtepomp

Afhankelijk van het natuurelement waaraan de warmtepomp zijn warmte onttrekt, bestaan er verschillende soorten warmtepompen. De prijs die u betaalt is dan ook grotendeels afhankelijk van het type warmtepomp die u kiest. Hieronder vindt u een overzicht van de gemiddelde prijzen per type warmtepomp:

Type warmtepompGemiddelde prijs
(incl. installatiekosten en btw)
lucht/lucht warmtepomp€ 4.000 - € 8.000
lucht/water warmtepomp€ 10.000 - € 15.000
grond/water warmtepomp€ 13.000 - € 24.000
water/water warmtepomp€ 15.000 - € 20.000

De richtprijzen in de bovenstaande tabel laten u wellicht even schrikken. Het goede nieuws is dat dit slechts gemiddelde prijzen zijn en u natuurlijk niet de hoofdprijs hoeft te betalen. De prijs voor een warmtepomp is in elke situatie anders en daarom bieden wij u graag de mogelijkheid om de exacte prijs voor uw specifieke situatie te ontdekken. Om de voordeligste prijs te ontdekken doet u er verstandig aan om offertes aan te vragen bij verschillende aanbieders om zo de prijzen te vergelijken. Het aanvragen van offertes bij verschillende aanbieders is een tijdrovende klus. Wij maken het u gemakkelijk en bieden u de mogelijkheid om met één enkele aanvraag tot maximaal 6 verschillende offertes te ontvangen van specialisten in uw omgeving. Zo ziet u één oogopslag alle prijzen voor een warmtepomp bij u thuis. Het vergelijken van offertes laat u tot 40% besparen op de gehele klus. Dit scheelt al gauw duizenden euro’s op de aanschaf van een warmtepomp. Wilt u direct gratis en vrijblijvend profiteren van dit aanbod? Vraag dan nu gratis en vrijblijvend offertes aan en ontvang offertes van maximaal 6 verschillende specialisten in uw regio. Het invullen van uw wensen duurt slechts 2 minuten en u ontvangt de offertes binnen 2 werkdagen al in huis. Voorkom teleurstelling en haal het maximale uit uw investering.

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp is een energiezuinig apparaat dat warmte van lage temperatuur uit de natuur haalt (grondwater, bodem, buiten- of afvoerlucht) en deze warmte op een hogere temperatuur afgeeft aan uw woning. Een warmtepomp is een milieuverantwoord alternatief voor klassieke verwarmingketelinstallaties die alle energie uit (fossiele) brandstoffen halen. Dit komt doordat een warmtepomp slechts voor een kwart van haar verbruik elektriciteit nodig heeft. Deze elektriciteit is nodig voor het belangrijkste onderdeel van een warmtepomp: de compressor. De compressor zorgt ervoor dat de warmte uit de natuur wordt gehaald door middel van koelvloeistofbuizen die de warmte transporteren. De koelstofbuizen zorgen voor condens die de compressor samenperst om de temperatuur ervan te verhogen. Wanneer de juiste temperatuur is bereikt zal de warmte via uw centrale verwarmingsinstallatie uw woning heerlijk verwarmen.

warmtepomp lucht

Concreet wordt deze koelvloeistof van de warmtepomp naar een verdamper buiten de woning geleid. Door het temperatuurverschil neemt de vloeistof warmte op uit de omgeving. De vloeistof bereikt op lage druk haar kookpunt en verdampt. De damp wordt door de compressor samengeperst, tot de damp een hogere temperatuur heeft bereikt dan de lucht of watertemperatuur van de centrale verwarmingsinstallatie in uw woning. Vervolgens komt deze damp in de condensor terecht waar de compressor zijn warmte afgeeft aan uw woning. Een lastig verhaal, zelfs voor een specialist. Het belangrijkste is dat uw woning op de meest milieuvriendelijke manier goed wordt verwarmd.

Soorten warmtepompen

Zoals hierboven vermeld haalt een warmtepomp de warmte uit de natuur. De prijs die u betaalt voor een warmtepomp hangt af van het type dat u kiest. Het verschil in de prijzen zit hem vooral in de omgevingsbron waar de warmtepomp de warmte uit moet halen. Er worden drie omgevingsbronnen onderscheiden:

  • lucht
  • grond
  • water

Lucht warmtepomp

Deze warmtepomp gebruikt buitenlucht als energiebron. Hierbij onderscheiden we twee soorten:

lucht-lucht warmtepomp: Deze warmtepomp wordt ingezet om uw woning te verwarmen met behulp van de buitenlucht. Bent u op zoek naar verkoeling in de zomer? Dan heeft u de mogelijkheid om deze warmtepomp in te zetten als air-conditioning.

lucht-water warmtepomp: De lucht-water warmtepomp wordt gebruikt om tapwater te verwarmen of voor de centrale verwarming. Het grootste verschil zit hem in de manier van warmte verspreiding. Bij een lucht-lucht warmtepomp gebeurt dit via een ventilator, bij een lucht-water warmtepomp wordt de warmte afgegeven via uw centrale verwarmingstoestellen zoals radiatoren.

Welk systeem uw voorkeur geniet hangt af van de manier waarop u uw woning wilt verwarmen. Zo sluit een lucht-lucht warmtepomp uitstekend aan bij luchtverwarming, en een lucht-water warmtepomp bij vloerverwarming. Qua kostprijs en installatie zijn beide systemen vergelijkbaar. Tevens zijn lucht warmtepompen eenvoudiger te installeren dan de overige typen, waardoor ze de laagste investeringskosten vereisen.

Grond warmtepomp

Een warmtepomp die zijn energie uit de grond haalt wordt ook wel een geothermische warmtepomp genoemd. Ook bij deze warmtepomp worden twee varianten onderscheiden:

  1. horizontaal systeem
  2. verticaal systeem

Horizontaal systeem

Bij deze manier van installeren worden er buizen op ongeveer 1,5 meter diepte aangelegd in de grond. Doordat de buizen horizontaal worden geplaatst is er behoorlijk wat ruimte nodig in uw tuin. Echter, door de geringe diepte zijn de installatiekosten lager dan bij een verticaal systeem. Bij de installatie van een horizontaal systeem moet u denken aan € 2.000 – € 4.000.

warmtepomp warmtebronnen

Verticaal systeem

Wellicht heeft u niet genoeg ruimte voor een horizontaal systeem. Dan heeft u de mogelijkheid om voor een verticaal systeem te kiezen. Waar de leidingen bij het horizontale systeem horizontaal liggen, wordt het buizen netwerk bij het verticale systeem verticaal in de grond geplaatst. De installatiekosten van een verticaal systeem vallen een stuk hoger uit. De buizen moeten namelijk op een diepte van tussen de 50 en 200 meter geplaatst worden. Voor een dergelijke installatie moet u denken aan € 5.000 – € 6.000. Een voordeel van het verticale systeem is dat de buizen erg diep in de grond liggen. De temperaturen zijn diep in de grond een stuk stabieler waardoor u profiteert van een hoger rendement.

Water warmtepomp

De water-water warmtepomp haalt zijn energie uit grondwater. De water warmtepomp heeft het hoogste rendement doordat de temperatuur van grondwater erg constant is. Zoals u wellicht weet bevindt grondwater zich diep in de grond, zo’n 50 tot 70 meter. Hierdoor zijn de installatiekosten van dit systeem hoger als die van een lucht-lucht systeem. Op lange termijn worden de installatiekosten gedekt door het hoge rendement.

Rendement van een warmtepomp

Het rendement van warmtepompen wordt uitgedrukt in Coëfficiënt Of Performance (COP). Een COP waarde van 1 betekent dat de warmtepomp net zoveel warmte produceert, als dat hij aan energie nodig heeft. Een warmtepomp van tegenwoordig heeft een COP waarde tussen de 3 – 5. Wanneer een warmtepomp over een COP van 3 beschikt, betekent dit in principe een rendement van 300%. Echter moet hier het elektriciteits- of gasverbruik nog meeberekend worden, waardoor het uiteindelijke rendement rond de 150% – 200% ligt. Zoals u ziet ligt het rendement van een warmtepomp erg hoog, in vergelijking met een verwarmingsketel die een rendement van 110% heeft.

Waarom een warmtepomp?

Vooral in nieuwbouwwoningen is een warmtepomp een aantrekkelijke keuze. Een warmtepomp is namelijk een uitstekende optie bij lage temperatuur verwarming, zoals wand- of vloerverwarming. Ook in bestaande woning past een warmtepomp in het plaatje. Hieronder hebben we voor u een aantal voordelen van een warmtepomp op een rijtje gezet:

  • zeer energiezuinig
  • besparing op uw stookkosten, dit loopt op tot wel 25%;
  • zeer onderhoudsvriendelijk, warmtepompen hebben nauwelijks tot geen onderhoud nodig;
  • milieuvriendelijk, tot 50% minder CO² uitstoot dan een stookolieketel.

Hybride warmtepomp

Bij de bovenstaande warmtepompen is het van belang dat uw woning goed is geïsoleerd, anders is het rendement te laag. Is uw huidige woning minder goed geïsoleerd, maar wilt u toch graag milieuvriendelijk verwarmen? Dan is een hybride warmtepomp wellicht de oplossing voor u. Een hybride warmtepomp is een combinatie tussen een warmtepomp, met de buitenlucht als bron, en een gasketel. Door intelligente werking van de hybride warmtepomp zorgt op koudere dagen, wanneer het rendement van enkel de warmtepomp te laag ligt, voor de overschakeling op de cv-ketel. In principe is een hybride warmtepomp al mogelijk wanneer u een gasaansluiting heeft. De combinatie van een relatief lage aanschafprijs en de mogelijkheden voor aansluiting maakt de hybride warmtepomp steeds populairder. De prijs voor een hybride warmtepomp ligt tussen de € 5.000 – € 7.000 inclusief montage en btw.

warme woonkamer

Vergelijk offertes en scoor de voordeligste warmtepomp

U bent nu overspoeld met informatie over warmtepompen. Wellicht bent u het overzicht even verloren. Maakt u zich niet druk, wij zullen u helpen om het overzicht weer snel terug te krijgen. Om de voordeligste prijs voor uw warmtepomp te ontdekken is het raadzaam om de prijzen van verschillende leveranciers met elkaar te vergelijken. Uit voorgaande ervaringen lopen de prijsverschillen tussen verschillende aanbieders uiteen tot wel 40%. Bij warmtepompen gaat het hier al snel om duizenden euro’s. Ga niet met de eerste de beste leverancier in zee en voorkom dat u te veel betaalt. Vraag dan nu tot maximaal 6 verschillende offertes aan van specialisten bij u in de omgeving. U vult slechts één formulier in met uw wensen waarna u binnen 2 werkdagen de offertes in huis ontvangt. Het is slechts een kwestie van de offertes naast elkaar leggen zodat u binnen no-time ontdekt welke specialist uw wensen het voordeligst realiseert. Heeft u nog twijfel bij het aanvragen van offertes? Twijfel niet langer, wij bieden u deze service volledig gratis en vrijblijvend aan.