Pelletkachel

Genieten van een gezellig warm vuur op een koude december dag zonder dat u steeds naar de achtertuin hoeft te lopen om nieuw hout te halen? De pelletkachel maakt het mogelijk voor u. Het genot wordt niet meer onderbroken door het gebrek aan brandstof voor het vuur. Benieuwd hoe dit mogelijk is? U leest het hier.

vrijstaande pelletkachel

Prijzen van pelletkachels

Pelletkachels zijn er in vele soorten en maten. Is uw huis voorzien van een schoorsteen? Dan kiest u voor een inbouw pelletkachel. Deze pelletkachel wordt na enige aanpassingen in de bestaande schouw geplaatst. Heeft u geen schoorsteen, maar bent u toch geïnteresseerd in een pelletkachel, dan gaat u voor een vrijstaande pelletkachel. De prijs van een pelletkachel is afhankelijk van het type dat u kiest. De installatiekosten hangen af van de situatie. Heeft u bijvoorbeeld nog geen schoorsteen, dan moet er een nieuw afvoersysteem worden gemaakt. Dit is duurder dan wanneer er al een schouw aanwezig is waar de pelletkachel in wordt geplaatst. Om u een overzicht te geven van de gemiddelde prijzen hebben wij het volgende schema voor u opgesteld:

Type pelletkachelGemiddelde prijzen (incl. btw)
Plaatstaal in combinatie met gietijzer€ 1.600 - € 2.500
Gietijzer in combinatie met chamotte (gebakken vuurvaste klei)€ 2.500 - € 3.700
Chamotte in combinatie met vermiculiet (Warmte reflecterend materiaal)€ 3.700 - € 5.800
InstallatieGemiddelde prijzen (incl. btw)
De kachel wordt geplaatst in een bestaand rookgaskanaal (schoorsteen/schouw)€ 150 - € 500
Roestvrijstale (inox) buis wordt geplaatst in het bestaande rookgaskanaal indien deze niet geschikt is voor een pelletkachel€ 600 - € 900
Geen schouw en/of luchtafvoer aanwezig
Nieuw rookkanaal wordt geplaatst
€ 900 - € 1500

Wanneer u uw huis verwarmd door middel van een pelletkachel bespaart u flink op uw stookkosten. Aan de hand van een voorbeeld lichten wij dit nog even nader toe. Een gemiddeld gezin dat met aardgas verwarmt verbruikt gemiddeld 2.300 m³ aardgas. De prijs voor 1 m³ aardgas is gemiddeld € 0,65. De prijs voor een jaar lang stoken kost u dus gemiddeld € 1.500. Een kilo houtpellets staat gelijk aan ongeveer 5 kWh. Houtpellets kosten gemiddeld € 0,25/kg. Een jaar lang stoken met houtpellets kost u dan ongeveer € 1.160. Met het stoken van houtpellets bespaart u dus gemiddeld 20 – 25% op uw stookkosten.

Offertes helpen u direct met besparen

U heeft nu een beeld bij de gemiddelde prijzen van een pelletkachel. Wilt u het exacte kostenplaatje weten voor een pelletkachel volledig naar uw wensen? Vul dan nu het offerte formulier in en ontvang binnen 2 werkdagen tot wel 6 verschillende offertes van cv-ketel specialisten bij u in de buurt. Door het vergelijken van de verschillende offertes krijgt u een goed beeld van de kosten en ziet u in één opslag welke cv-ketel installateur uw pelletkachel het voordeligst plaatst. Op deze manier bespaart u met gemak tientallen tot honderden euro’s op de aanschaf en plaatsing van uw pelletkachel. Het invullen van het offerteformulier neemt nog geen 2 minuten in beslag en is geheel gratis en vrijblijvend. Mochten de prijzen tegenvallen, dan ziet u zonder verplichtingen en problemen af van de klus.

Wat is een pelletkachel?

U ligt lekker onderuit gezakt op de bank een film te kijken onder het genot van een warm haardvuur. Na enige tijd merkt u op dat de houtblokken op zijn. Erg vervelend want u zat net lekker in de film. Om het niet koud te krijgen pauzeert u de film en gaat u naar buiten om nieuw hout te halen. Met een pelletkachel hoeft u de film niet steeds te pauzeren om het hout bij te vullen. U vult de pelletkachel slechts één keer en de ketel zorgt ervoor dat u ongestoord geniet van uw avond. Pelletkachels lijken op gewone kachels, echter werken ze net iets anders. Een pelletketel is een elektronisch geavanceerd apparaat voorzien van een ingebouwde thermostaat waarmee de gewenste temperatuur wordt ingesteld. Hout is de brandstof voor een houtkachel, voor een pelletkachel zijn dit kleine samengeperste stukjes afvalhout, genaamd houtpellets. Deze houtpellets zijn opgeslagen in een ingebouwd reservoir. De ketel regelt vervolgens zelf de aanvoer van de houtpellets, waardoor u ongestoord geniet van de warmte zonder dat u de ketel steeds aan hoeft te vullen. Bij de aanschaf van een pelletketel heeft u de keuze uit twee verschillende soorten ketels:

  • Ingebouwde pelletkachel: de naam zegt het al, deze ketel wordt ingebouwd in het bestaande rookafvoerkanaal. Met een paar aanpassingen aan de schouw wordt de kachel ingebouwd.
  • Vrijstaande pelletkachel: deze pelletkachel kan overal staan in uw huis. De kachel is voorzien van een hitteschild waardoor de kachel dicht tegen de muur kan staan. De installatie van deze kachel valt duurder uit omdat er een nieuw rookafvoerkanaal gemaakt dient te worden.

vrijstaande pelletkachel

Voor- en nadelen van een pelletkachel

Om uw keuze van een pelletkachel te vergemakkelijken is er voor u het volgende overzicht met alle voor- en nadelen opgesteld:

VoordelenNadelen
Hoog gebruiksgemak dankzij automatische ontsteking, brandstoftoevoer en programmering
Regelmatig onderhoud
Hoger rendement dan een open haard
Geluidsniveau ventilator
Milieuvriendelijk dankzij CO2 neutrale brandstof
Elektriciteitsafhankelijk
Lage stookkostenInstallatiekosten kunnen flink oplopen
Minimale asresten
Veiliger dan houtkachels

Wat zijn pellets?

Uw huis verwarmen op een milieuvriendelijke manier doet u met houtpellets. Houtpellets zijn gemaakt van onder hoge druk samengeperst afvalhout. De pellets worden bij de verbranding volledig verbrand en daarmee draagt u bij aan een milieuvriendelijke afvalverwerking. Het gebruik van pellets biedt voor u de volgende voordelen:

  • De kostprijs ligt 25% tot 50% lager dan fossiele brandstoffen.
  • CO2 neutrale verbranding.
  • Gemakkelijk in gebruik en eenvoudig te bewaren.

Houtpellets zijn te koop in verpakkingen van 15 – 25 kg en zijn makkelijk verkrijgbaar bij de meeste benzine stations, doe-het-zelf zaken en bouwmarkten. De gemiddelde prijs van een 15 kg zak kost nog geen € 4.

Tip: Let goed op welke pellets u koopt. Er zijn pellets van mindere kwaliteit op de markt waarbij het rendement lager is. Deze kosten dan ook minder maar zijn dan ook minder efficiënt.

verbranding houtpellets

Onderhoud van uw pelletkachel

Om het rendement van uw pelletkachel optimaal te houden raden wij u aan om uw pelletkachel regelmatig te onderhouden. Bij het onderhoud wordt er onderscheid gemaakt tussen het gewone onderhoud dat u zelf kunt doen en groot onderhoud dat door een professional dient te gebeuren. Bij gewoon onderhoud moet u denken aan het bijvullen van de pelletvoorraad, het reinigen van de aslade en het controleren van de luchtinlaat. Voor het overige onderhoud dient u een specialist in te schakelen. Meestal heeft u de mogelijkheid om een totaalprijs met uw aanbieder af te sluiten waar een jaarlijks onderhoud bij in zit. Bij dit jaarlijkse onderhoud moet u denken aan de reiniging van de schouw, het verwijderen van asresten, schoonmaak van het systeem en dergelijke. Voor het jaarlijkse onderhoud moet u rekening houden met ongeveer € 100 – € 200.

Een pelletkachel: toch niet helemaal uw ding?

Een pelletkachel vormt een goed alternatief voor het verbranden van fossiele brandstoffen. Zoals eerder vermeld kan een pelletkachel tevens dienen als centrale verwarming. Dit is echter niet aan te raden. Een pelletkachel verwarmd uiteraard uw huis, echter de range van de warmte is niet royaal. Indien u elke ruimte in uw huis lekker warm wilt houden raden wij een efficiënte condensatieketel aan. Dit is een ketel met een hoger rendement door zijn condenserende werking. U mist dan natuurlijk wel de gezelligheid van de vlam die een pelletkachel u biedt.

Bespaar op de klus, vergelijk offertes

Elke cv-ketel leverancier en installateur hanteert eigen prijzen. De gehanteerde prijzen verschillen echter flink. Om eventuele teleurstellingen te voorkomen is het belangrijk uw zoektocht te starten met het vergelijken van meerdere offertes. Vraag daarom direct tot 6 offertes aan van betrouwbare installateurs bij u in de omgeving. Op deze manier vergelijkt u eenvoudig de prijzen en hoeft u niet het hele internet af te zoeken voor de allerbeste deal. Het aanvragen van offertes is volledig gratis en vrijblijvend, en neemt slechts 2 minuten van uw tijd in beslag. Deze 2 minuutjes besparen u tot maximaal 40% op uw totale pelletkachel. Zo snel en gemakkelijk heeft u wellicht nog nooit geld bespaart!

hond bij openhaard