Onderhoud gasketel

Een versleten band, een kapotte koplamp of een olielampje dat brandt op het dashboard. Net als een auto heeft uw cv-ketel regelmatig onderhoud nodig om zo goed mogelijk te presteren. De prestaties van een goed onderhouden verwarmingsketel liggen tot 15% hoger. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij het onderhoud van uw cv-ketel? Lees dan verder.

Prijs onderhoud cv-ketel

Naast het feit dat een goed onderhouden cv-ketel energie bespaart, is uw gezondheid natuurlijk ook erg belangrijk. Wees slim en besteed het onderhoud van uw gasketel uit aan een cv-ketel installateur zodat u niet voor ongewenste verrassingen komt te staan.

In de meeste gevallen sluit u een onderhoudscontract af met uw cv-ketel installateur. Dit is een contract waarin afspraken staan omtrent de dienstregeling. Voor het contract worden maandelijkse of jaarlijkse kosten in rekening gebracht waarmee u van verschillende diensten profiteert. Een onderhoudscontract biedt u de volgende zekerheden:

 • jaarlijks onderhoud gasketel, tweejaarlijks olieketel (mazout)
 • 24 uurs service in geval van nood
 • officiële bewijzen van de controles
 • langere levensduur van uw toestel
 • veiligheid voor u en omgeving

Bij de samenstelling van een onderhoudscontract werken bedrijven vaak met verschillende bundels. Een bundel of pakket is een samenstelling van de diensten waarvoor u een maandelijks bedrag betaalt. De hoogte van de maandelijkse kosten hangen af van de diensten die tot een pakket behoren. Zo brengen bepaalde bedrijven bij het goedkoopste pakket bijvoorbeeld extra kosten in rekening voor het gebruikte materiaal of voorrijkosten. Wanneer u een paar euro extra per maand betaald, worden deze kosten bijvoorbeeld gedekt. Om u een indruk te geven wat het onderhoud van uw cv-ketel gemiddeld kost is de onderstaande tabel voor u opgesteld.

Soort cv-ketelPrijs onderhoudscontract
per maand (incl. btw)
Standaard éénmalige onderhoudsbeurt (incl. btw)
Aardgas (onderhoud om de 2 jaar)€ 6 - € 12€ 60 - € 100
Stookolie (jaarlijks onderhoud)€ 10 - € 20€ 80 - € 120

Op het eerste gezicht lijkt een standaard éénmalige onderhoudsbeurt goedkoper dan een onderhoudscontract. Houdt hierbij rekening dat u met een onderhoudscontract gebruik maakt van speciale diensten zoals spoed reparaties, 24/7 bereikbaarheid en garantie. Indien er bij een standaard onderhoudsbeurt onderdelen vervangen moeten worden die buiten de standaard diensten vallen bent u duurder uit.

Voordelig onderhouden doet u door offertes te vergelijken

Besparen op vaste lasten is altijd fijn. Een goed onderhouden cv-ketel presteert tot 15% beter dan een slecht onderhouden cv-ketel, waardoor de energiekosten lager zijn. Naast de besparing op uw energiekosten bieden wij u de mogelijkheid om te besparen op de onderhoudskosten door offertes te vergelijken. Verschillende klanten voor u hebben ervaren dat de prijzen van een onderhoudsbeurt tot wel 40% verschillen bij onderlinge cv-ketel specialisten. Het is belangrijk dat u met een cv-ketel installateur afspreekt wat er allemaal bij een onderhoudsbeurt is inbegrepen. Op deze manier voorkomt u dat u voor verrassingen komt te staan. Wilt u direct profiteren van deze voordelen? Vraag dan nu tot maximaal 6 offertes aan van verschillende cv-ketel installateurs bij u in de buurt. Het aanvragen van deze offertes is geheel gratis en vrijblijvend. Na het invullen van het offerteformulier ontvangt u de verschillende offertes binnen 2 werkdagen bij u in huis. Dan is het enkel nog de kwestie van vergelijken tussen de aanbieders en de beste deal scoren.

gezellige woonkamer

Onderhoud wettelijk verplicht

Net als de apk bij auto’s, is het laten controleren van uw cv-ketel wettelijk verplicht. Dit is van toepassing wanneer u een stooktoestel als centrale verwarming gebruikt. Voor cv-ketels op gas geldt de regel: om de 2 jaar een onderhoudsbeurt. Een verwarmingsketel op stookolie of een vaste brandstof, zoals hout, dient jaarlijks onderhouden te worden. U als gebruiker bent verantwoordelijk voor het laten uitvoeren van de controles door een erkende technicus. Zodra de controle is uitgevoerd ontvangt u een officiëel bewijs dat uw cv-ketel is gecontroleerd. Dit heeft u bijvoorbeeld nodig indien u een huis huurt. In dit geval ontvangt de eigenaar een kopie van de controle.

Wat houdt een onderhoudsbeurt van een cv-ketel in?

Het is fijn dat een onderhoudsbeurt de veiligheid en het rendement verhoogd, maar wat houdt een onderhoudsbeurt van uw gasketel eigenlijk in? Om u een indruk te geven staan de belangrijkste werkzaamheden van een gasketel onderhoudsbeurt op een rijtje:

 • reiniging en controle van het toestel
 • reiniging en controle van de schouw of rookgasafvoer
 • controle van de algemene staat
 • controle van de verbranding

Tip: Spreek van te voren met uw cv-installateur goed af welke diensten er tot de afgesproken prijs behoren. Zo voorkomt u onverwachte kosten bij eventuele reparatie.

onderhoud cv-ketel living room 2

Waarom dient u uw cv-ketel te onderhouden?

Het feit dat het onderhouden van uw cv-ketel wettelijk verplicht is, laat zien dat het noodzakelijk is om uw veiligheid te waarborgen. De uitgaven aan onderhoud zijn niet de leukste uitgaven, maar het onderhouden van uw gasketel of mazoutketel is wel erg belangrijk. Wanneer uw gasketel niet wordt onderhouden kan dit namelijk leiden dit tot gevaarlijke situaties. De combinatie van slecht onderhoud en weinig ventilatie vergroot de kans op een koolstofmonoxidevergiftiging. Koolstofmonoxide is een gevaarlijk gas dat ontstaat bij onvolledige verbranding van aardgas. Een niet goed functionerend gasafvoerkanaal of een verkeerde instelling van uw cv-ketel of geiser kan een oorzaak zijn. De gevaren van een slecht onderhouden cv-ketel vermijdt u door uw gasketel tijdig te laten onderhouden. Een goed onderhouden gasketel draagt onder andere bij aan de gezondheid van u en uw gezin. Hieronder ziet u de voordelen van een goed onderhouden gasketel op een rijtje:

 • energiebesparing
 • minder uitstoot, minder risico
 • verlengde levensduur
 • kleinere kans op storingen
 • zekerheid

Nieuwe cv-ketel

Pakken de reparatiekosten hoog uit? Soms is het verstandig om de overweging te maken om de oude cv-ketel te vervangen voor een nieuwe gasketel. Op deze manier vermijdt u de reparatiekosten en profiteert u op lange termijn van een beter rendement. De stookkosten van een nieuwe gasketel liggen lager, waardoor u het investeringsbedrag snel weer terugverdiend. Een andere mogelijkheid is het huren van een cv-ketel. Een cv-ketel huren heeft als voordeel dat u niet voor hoge reparatiekosten komt te staan. U betaalt dan maandelijks een vergoeding die eventuele kosten aan uw ketel dekken.

Vergelijk offertes en profiteer van voordelig onderhoud

De prijzen van cv-ketel installateurs lopen flink uiteen. Om de onderhoudskosten van uw cv-ketel zo laag mogelijk te houden is het verstandig om de prijzen te vergelijken die verschillende installateurs u bieden. Wij bieden u de mogelijkheid om offertes aan te vragen om zo de voordeligste prijs te scoren. Klanten die u voor waren hebben ervaren dat de totaalprijs van de onderhoudsbeurt tot maximaal 40% verschilt. Wilt u direct profiteren van dit aanbod? Vraag hier tot maximaal 6 verschillende offertes aan van ervaren cv-ketel installateurs bij u in de omgeving. Het aanvragen van deze offertes is geheel gratis en vrijblijvend en neemt slechts 2 minuten van uw tijd in beslag. U ontvangt de offertes binnen 2 werkdagen in huis waarna u in één oogopslag ziet welke cv-ketel installateur het voordeligst is. Besparen is wellicht nog nooit zo gemakkelijk geweest voor u.

onderhoud cv-ketel tablet