Houtkachel

Genieten van een glaasje wijn bij een knetterend haardvuur is wellicht de ideale winteravond voor vele mensen. Een houtkachel maakt dit op een milieuvriendelijke, zuinige en gezonde manier mogelijk. Benieuwd naar de soorten en mogelijkheden van houtkachels? Ontdek het allemaal in dit artikel.

Prijzen van houtkachels

Houtkachels zijn dé manier om er in de winter gezellig warm bij te zitten. De prijs die u hiervoor betaalt heeft u volledig zelf in de hand. U heeft al een eenvoudige houtkachel voor € 400. Gaat u all-out met een moderne houtkachel van speksteen, dan betaalt u ongeveer € 15.000. Houtkachels zijn er in vele soorten en maten waardoor de prijzen uiteenlopen. Om u een overzicht te geven van de gemiddelde prijzen is de volgende tabel voor u opgesteld:

Type houtkachelGemiddelde prijs inclusief btw
Houtkachel gietijzer€ 800 - € 2.000
Houtkachel plaatstaal€ 2.000 - € 5.000
Houtkachel speksteen € 5.000 - € 15.000
InstallatieGemiddelde prijs inclusief btw
De kachel wordt geplaatst in een bestaand rookgaskanaal (schoorsteen/schouw)€ 150 - € 500
Roestvrijstale (inox) buis wordt geplaatst in het bestaande rookgaskanaal, indien deze niet geschikt is voor een pelletkachel€ 600 - € 900
Geen schouw en/of luchtafvoer aanwezig.
Nieuw rookkanaal wordt geplaatst
€ 900 - € 1500

inbouw houtkachel

Vergelijk offertes en bespaar tot 40% op de gehele klus

Zoals u ziet is de prijs die u betaalt voor uw houtkachel erg afhankelijk van welk type u kiest en welk soort materiaal u wenst. Heeft u behoefte aan een klein houtkacheltje, gezellig voor erbij, of bent u meer op zoek naar een volwaardige verwarming die ook nog eens een lust voor het oog is? In het laatste geval is een vrijstaande speksteenkachel wellicht wat voor u. Om te bepalen welke houtkachel bij u past en wat de bijbehorende prijs is, schakelt u een specialist in. Wilt u graag weten wat de gehele klus voor een houtkachel u gaat kosten, maar heeft u geen zin om verschillende bedrijven te benaderen voor prijsinformatie? U heeft bij ons de mogelijkheid om snel en gemakkelijk de prijzen van verschillende aanbieders te ontdekken, zodat u profiteert van het voordeligste aanbod. Door offertes van verschillende aanbieders te vergelijken bespaart u tot wel 40% op de gehele klus. Ontdek gratis en vrijblijvend wat de gehele klus in uw specifieke situatie gaat kosten. Vraag hier nu tot wel 6 verschillende offertes aan van specialisten in uw omgeving. Het aanvragen van offertes neemt nog geen 2 minuten van uw tijd in beslag. Binnen 2 werkdagen ontvangt u de offertes bij u in huis en ontdekt u binnen no-time welke aanbieder uw wens het voordeligst vervult. Daar krijgt u het toch warm van?

Soorten houtkachels

Wanneer u een houtkachel gaat kopen is het belangrijk om te weten of het voor de gezelligheid is of als verwarmingsbron moet dienen. Hier stemt u het vermogen van de houtkachel op af. De hoeveelheid warmte die een houtkachel uitstraalt moet in verhouding staan met de ruimte die u wilt verwarmen. Houtkachels zijn er in vele vormen en maten, waardoor er bij elk type interieur wel een houtkachel past. Over het algemeen worden er drie verschillende soorten houtkachels onderscheiden:

  • gietijzeren houtkachel
  • plaatstalen houtkachel
  • spekstenen houtkachel

Gietijzeren houtkachel

Wanneer u aan een “klassieke’’ houtkachel denkt komt u al snel uit bij een kachel gemaakt van gietijzer. Een houtkachel van gietijzer is een echte sfeermaker die bekend staat om zijn functionele en decoratieve mogelijkheden. Dit is mogelijk doordat gietijzer in vrijwel elke vorm kan worden gegoten. Gietijzer staat garant voor een lang en duurzaam leven waardoor u na de aankoop nog tientallen jaren geniet van uw gietijzeren kachel.

houtkachel gietijzer

Plaatstalen houtkachel

Wilt u toch liever een houtkachel die past bij uw moderne interieur? Een kachel die gemaakt is van plaatstaal heeft een strakker uiterlijk dan zijn gietijzeren tegenhanger. De vlakheid en strakheid van het materiaal zorgen voor een tijdloze en moderne uitstraling. Wat is het verschil met een gietijzeren houtkachel? Een stalen houtkachel zorgt naast stralingswarmte ook voor convectiewarmte doordat deze dubbelwandig is. Convectiewarmte zorgt ervoor dat de warmte niet alleen rond de kachel wordt verspreid, maar door de gehele ruimte. Dit zorgt ervoor dat een stalen houtkachel voor grotere ruimtes inzetbaar is in tegenstelling tot een gietijzeren kachel.

houtkachel woonkamer plaatstaal

Speksteenkachel

Een speksteenkachel is gemaakt van, jawel, speksteen. Speksteen is een natuurproduct met een enorm warmteacculerend vermogen. Wat wil dit zeggen? In het kort betekent dit dat de speksteen hittebestendig is, de warmte geleidt en deze langdurig opslaat om deze vervolgens geleidelijk weer af te geven aan uw woning. Wanneer de spekstenenkachel goed is opgewarmd resulteert dit in een langdurige warmtestraling. Deze langdurige warmtestraling zorgt ervoor dat u na het stoken nog urenlang geniet van een heerlijke warmte. Speksteenkachels zijn over het algemeen groter dan gietijzeren of plaatstalen houtkachels waardoor ze meer geschikt zijn om een groter oppervlak te verwarmen.

houtkachel speksteen chalet

Voordelen van ieder soort op een rijtje

Ieder materiaal heeft zijn eigen kenmerken en voordelen. Het is belangrijk dat u voor de aanschaf van een houtkachel bepaalt wat u precies wilt. Wilt u slechts een gezellig vuurtje bij de zithoek wat een lekkere plaatselijke warmte afgeeft? Dan past een gietijzeren kachel in het plaatje. Wilt u meerdere ruimtes verwarmen? Dan heeft u meer baat bij een stalen houtkachel die met zijn convectiewarmte een groter oppervlak geleidelijk verwarmt. Om u een overzicht te geven van de voordelen per materiaalsoort, hebben we een overzicht voor u gemaakt.

GietijzerPlaatstaalSpeksteen
Degelijk en duurzaamMaximaal rendementAbsorbeert warmte goed
Decoratieve mogelijkhedenStrak uiterlijkLaagste stookkosten
Plaatselijke stralingswarmteConvectiewarmte door de gehele ruimteVerwarmt een groot oppervlak

Is een houtkachel toch niet helemaal wat u zoekt?

Zoals aangegeven wordt uw huis lekker verwarmd met een houtkachel. Het nadeel van stoken met hout is dat u het zelf moet aansteken, de voorraad moet bijvullen en dat het enige tijd in beslag neemt voordat uw woning de gewenste temperatuur heeft bereikt. Bent u meer op zoek naar een snelle en efficiente manier van verwarmen? Dan is een cv-ketel gecombineerd met centrale verwarming meer iets voor u. De cv-ketel zorgt ervoor dat het water wordt opgewarmd en dat deze warmte vervolgens via de radiatoren heerlijk door uw woning wordt verspreid. Een bijkomend voordeel van centrale verwarming is dat u de temperatuur centraal regelt door middel van een thermostaat. Zo heeft u op ieder moment een gewenste temperatuur in huis.

Vergelijk offertes en bespaar tot 40%

Niet alleen de mogelijkheden voor een houtkachel lopen uiteen, de aangeboden prijzen doen dit ook. Zorg er daarom voor dat u zich van tevoren goed laat informeren over de prijzen en mogelijkheden van een houtkachel. Bent u benieuwd hoe de prijsverschillen in één oogopslag snel en gemakkelijk ontdekt? Dit doet u door het vergelijken van offertes. Uit voorgaande ervaringen is gebleken dat het vergelijken van offertes een besparing oplevert van tot wel 40% op de gehele klus. Wij bieden u de mogelijkheid om deze besparing te realiseren geheel gratis en vrijblijvend aan. U vult een offerteformulier in met uw specifieke wensen, waarna u verschillende offertes binnen 2 werkdagen in huis ontvangt. Bent u nieuwsgierig geworden en wilt u meteen de prijzen ontdekken voor uw houtkachel? Vraag dan nu offertes aan van verschillende houtkachelspecialisten bij u in de regio. Voorkom teleurstelling door de offertes naast elkaar te leggen. Zo ontdekt u snel en gemakkelijk welke aanbieder uw wensen het voordeligst vervult.

houtkachel woonkamer