Condensatieketel

Wie wenst het niet, een heerlijk verwarmde woonkamer tijdens strenge winterdagen. Het probleem is echter dat in veel gevallen de energierekening de pan uit rijst. Met een condensatieketel is dit verleden tijd. Bent u benieuwd naar wat de mogelijkheden zijn en de daarbij behorende richtprijzen? Ontdek het allemaal in dit artikel.

Prijzen van een condensatieketel

De prijs van een condensatieketel varieert. De prijs samenstelling hangt onder andere af van de volgende factoren:

 • de aard van de energiebron (aardgas of stookolie)
 • het vermogensbereik (kW)
 • het rendementslabel (HR+ of HR TOP)

Om u een indruk te geven van de prijzen, is er het volgende schema opgesteld:

Gemiddelde prijzen (incl. btw)Rendement*
Condensatieketel
(aardgas)
€ 1.600 - € 4.100Rendement 100%+
Installatiekosten€ 250 - € 500

* Rendement betekent de hoeveelheid energie die door de hoogrendementsketel wordt omgezet in nuttige warmte. Bij een percentage van 100 gaat er geen bruikbare warmte verloren.

De aanschaf van een condensatieketel is een investering. Gelukkig zitten er ook voordelen verbonden aan de aanschaf van een hoogrendementsketel. Zo kunt u tot 40% besparen op uw energierekening en daar bovenop ontvangt u een eenmalige premie van uw netbeheerder tussen de € 450 en € 800 (onder andere afhankelijk van uw regio).

Vergelijk offertes voor de meest voordelige condensatieketel

Benieuwd naar de kosten van een installatie volledig naar uw wensen? Dan bieden wij u graag de mogelijkheid om verschillende specialisten bij u in de regio met elkaar vergelijken. Vraag hier gratis en vrijblijvend tot 6 verschillende offertes aan van ervaren cv-installatiebedrijven bij u in de buurt. U hoeft slechts 1 keer het formulier in te vullen en u ontvangt vervolgens binnen 2 werkdagen de aangevraagde offertes. Twijfel niet over het aanvragen van offertes. Het invullen duurt slechts 2 minuten, u zit nergens aan vast én het is helemaal gratis. Het aanvragen van offertes bespaart u tot wel 40% op de gehele klus! De gehanteerde prijzen van aanbieders verschillen onderling flink van elkaar. Voorkom teleurstellingen, leg de offertes naast elkaar en laat de specialisten de rest van het werk voor u doen.

Wat houdt een condensatieketel of hr-ketel in?

De naam verklapt het al, een condensatieketel zorgt ervoor dat een belangrijk deel van de uitstootgassen, die voor een groot deel uit waterdamp bestaan (condens), worden terug gewonnen om het afgekoelde verwarmingswater opnieuw te verwarmen. Er wordt dus niet alleen optimaal gebruik gemaakt van de geleverde energie, maar ook van de warmte in de rookgassen, die bij niet-condenserende ketels normaal gesproken verdwijnt in de lucht. De condensatie techniek maakt het mogelijk dat er een rendement van 100% of meer wordt behaald, vandaar de naam: hoogrendementsketel. 100% of meer wil zeggen dat er minimaal 100% van de vrijgekomen energie wordt omgezet in bruikbare warmte, er gaat dus geen bruikbare energie verloren. U vraagt zich vast af hoe het rendement hoger kan zijn dan 100%. Dit heeft te maken met de definitie van het rendement. Bij het ketelrendement wordt uitgegaan van de verbrandingswarmte. Dit is een theoretische waarde die bestaat uit de onderstaande factoren:

 • De onderste verbrandingswarmte: dit is de warmte die vrij komt door verbranding van het aardgas.
 • De bovenste verbrandingswarmte: dit zijn de verbrandingsgassen die vrijkomen bij verbranding, waaronder waterdamp. Wanneer deze waterdamp condenseert komt er extra energie vrij.

De procenten boven de 100 komen tot stand door de extra energie die gewonnen wordt met de condensatie van waterdamp. Dit leidt bijvoorbeeld tot een ketelrendement van 107%. De terugwinning van bruikbare gassen door een condensatieketel zorgt voor een energiebesparing van ongeveer 10%. Dat is fijn voor uw portemonnee én het milieu!

Condensatieketel

Verschillende type condensatieketels

Bij de aanschaf van een condenserende ketel heeft u de keus uit twee soorten:

 • een condenserende ketel op aardgas
 • een condenserende ketel op stookolie (mazout)

De laatste jaren beslissen steeds meer mensen om over te stappen van een traditionele ouderwetse ketel naar een hr-ketel op gas. Om precies te zijn, 4 op de 5 woningen kiest bij een vervanging van de ketel voor een condensatieketel op gas. Mazout daarentegen is minder populair, slechts 1 op de 5 woningen kiest ervoor om zijn oude ketel op olie te vervangen voor een condenserende ketel op olie. Aan een condensatieketel op stookolie zitten simpelweg meer nadelen. Zo is er een olietank nodig om de mazout op te slaan, wat zorgt voor extra kosten en ruimte. Hiernaast is de stookolie duur om te verbranden. Condensatieketels op stookolie vormen vaak een alternatief voor woningen waar gas niet beschikbaar is. Dit neemt niet weg dat de vervanging van een oude stookolie ketel alsnog een goede investering is. Condensatieketels van tegenwoordig zijn door hun condenserende werking 20 tot 30% zuiniger ten opzichte van een niet condenserende stookolie ketel.

Waarom kiezen voor een condensatieketel?

De keuze voor een condenserende ketel biedt u vele voordelen:

 1. De condensatieketels zijn interessant vanwege het lage energieverbruik, met name de ketels op gas.
 2. Bovendien is een condenserende ketel een stuk milieuvriendelijker. De uitstoot van schadelijke stoffen zoals koolstofmonoxide en stikstof, die vrijkomen bij de verbranding, worden tot wel 10 keer gereduceerd.
 3. Tot slot stimuleert de overheid deze energiezuinig en ecologisch verantwoorde ketels. Bij de aanschaf van een condensatieketel ontvangt u namelijk een eenmalige premie van
  € 450 tot € 800. Om in aanmerking te komen voor de premie, dient uw woning aan een aantal voorwaarden te voldoen. Zo moet de installatie bijvoorbeeld worden geplaatst in een bestaande woning en dient het te gaan om nieuw aangekochte en geplaatste materialen. Meer weten over de voorwaarden en hoogte van uw premie? Lees dan het artikel: prijs condensatieketel.

Lachende vrouw condensatieketel

Zitten er ook nadelen aan een hoogrendementsketel? Het enige nadeel van een hoogrendementsketel ten opzichte van een klassieke cv-ketel is de prijs. De condensatieketel bevat een sterk staaltje technologie, daar betaalt u dan ook voor. Het aanschaffen van een hr-ketel is een investering, maar het is er wél een die u snel terugverdiend.

Stel u gaat uw oude stookketel (65% rendement) van 20 jaar oud vervangen door een condensatieketel op gas (100% rendement). Uw gezin bestaat uit 3 personen met een jaarlijks aardgasverbruik van 23.000 kWh (gemiddeld verbruik van een doorsnee gezin). Bij dit voorbeeld gaan we ervan uit dat een nieuwe condensatieketel € 3.000 kost inclusief montage. De nieuwe installatie zorgt ervoor dat u jaarlijks gemiddeld € 340 bespaart. Dit betekent dat de condensatieketel binnen 9 jaar is terugverdiend.

Ecodesignrichtlijn

Sinds kort is er een nieuwe richtlijn van kracht gegaan met betrekking tot de verkoop van condenserende aardgas- en stookolieketels, de zogeheten Ecodesignrichtlijn. De richtlijn heeft als doel het energieverbruik van woningen te verlagen. De verkoop van condenserende aardgas- en stookolieketels wordt de standaard in Europa. Alle warmtetoestellen of ketels die na 26 september 2015 op de markt zijn gekomen zijn voorzien van een energielabel. Het label gaat van A++ (optimale prestaties) tot G (slechtste score) voor warmte installaties, en van A tot G voor toestellen die warm water produceren voor sanitair gebruik. Het minimum rendement wordt hiermee omhoog geschroefd, met als gevolg een lager energieverbruik voor u als consument. Het in gebruik houden van uw oude cv-ketel is mogelijk, echter raden wij het u niet aan. Indien uw ketel ouder is dan 15 jaar, doet u zichzelf er goed aan deze te vervangen. Met de aanschaf van een nieuwe condensatieketel zit u in ieder geval altijd goed.

Het alternatief van een condensatieketel

Vindt u de investering van een hoogrendementsketel te hoog, of heeft u liever verwarming én warm water in één? Kies dan voor een combiketel. Een combiketel zorgt ervoor dat u geen 2 aparte toestellen meer nodig heeft wat minder ruimte in beslag neemt. Hiernaast zorgt 1 systeem voor minder onderhoud dan 2 waardoor u minder onderhoudskosten heeft. Ook de combiketel wordt in diverse combinaties uitgevoerd. Nieuwsgierig geworden? Bekijk de mogelijkheden van een combiketel.

Begin nu met besparen

Nieuwsgierig geworden door de voordelen die een condensatieketel u te bieden heeft? Na het oriënteren is het van belang om de juiste keuze te maken. Leg uw specifieke wensen voor bij een specialist, die zal het werk vanaf dit moment voor u overnemen. Ontdek de specialisten in uw omgeving. Vraag nu gratis en vrijblijvend verschillende offertes aan om de beste deal voor uw condensatieketel te scoren. Door het formulier slechts één keer in te vullen, ontvangt u binnen twee werkdagen tot maximaal 6 offertes van ervaren bedrijven bij u in de buurt. Bedragen voor de aanschaf en installatie van een nieuwe hr-ketel variëren flink, oriënteer u daarom eerst goed. Leg de offertes naast elkaar en begin direct met besparen. De mensen die u voorgingen hebben ervaren dat de prijsverschillen oplopen tot maximaal 40%. U heeft vast een leukere bestemming voor dit bespaarde geld!

Offerte aanvraag condensatieketel