Cv-ketel

Niemand wenst een koud huis, vooral niet in de wintermaanden. Zorg ervoor dat uw cv-ketel u niet in de kou laat staan. Bent u van plan een cv ketel te kopen of te vervangen? Wij helpen u graag op weg met onafhankelijke adviezen en prijsinformatie. Ontdek in dit artikel waar u op moet letten bij de aanschaf van een nieuwe cv-ketel.

Wat kosten cv-ketels?

Bent u het overzicht verloren na het bekijken van de verschillende mogelijkheden die u heeft bij de aanschaf van een nieuwe cv-ketel? Geen zorgen, wij helpen u op weg. Er zijn een aantal punten waar u op dient te letten bij de aanschaf of vervanging van uw cv-ketel. Om u te helpen bespreken we de belangrijkste opties die u heeft in uw oriëntatieproces. Te beginnen met prijsinformatie. Gemiddeld gaat een cv-ketel 12 – 15 jaar mee. Vaak werken de cv-ketels nog prima na die tijd, maar verbruiken ze onnodig veel energie. Heeft u een cv-ketel van 10 jaar of ouder in gebruik? Dan is het aan te raden om een nieuwe cv-ketel te overwegen. Met een nieuwe cv-ketel bespaart u jaarlijks al snel 15% tot 20% op uw stookkosten. Dit komt overeen met een bedrag van wel € 300. De aanschaf van een cv-ketel is een investering, maar het is er wél een die u terugverdiend.

Er zijn verschillende soorten type cv-ketels te onderscheiden:

 • condensatieketel
 • combiketel
 • mazoutketel

hond en kat slapen

De prijzen en eigenschappen van de verschillende cv-ketels variëren per type. Hieronder vindt u een overzicht van de verschillende soorten ketels met bijbehorende prijsinformatie:

Soort cv-ketel +rendement*Gemiddelde prijzen incl. btwGemiddelde montagekosten
incl. btw
Montagekosten afhankelijk van:
Condensatieketel (gas) 100%+€ 1.600 - € 4.100€ 250 - € 500- nodige aanpassingen
- complexiteit van de klus
Combiketel tot 107%€ 600 - € 2.500€ 500 - € 900- nodige aanpassingen
- complexiteit van de klus
Mazoutketel 90% - 105%€ 2.500 - € 7.500€ 1.000 - € 2.000- plaatsen mazouttank
- nodige aanpassingen
- complexiteit van de klus

* De hoeveelheid energie die door cv-ketels wordt omgezet in nuttige warmte. Bij een percentage van 100 gaat er geen bruikbare warmte verloren.

Vind de voordeligste specialist, vergelijk offertes

Als u investeert in een cv-ketel, is dit een investering voor de komende 12 – 15 jaar. Om ervoor te zorgen dat deze investering maximaal tot zijn recht komt, raden wij u aan om de gehele klus uit te besteden aan een vakkundig installateur met kennis van zaken. Wij bieden u de mogelijkheid om de voordeligste installateur te vinden door het vergelijken van offertes. Zo profiteert u niet alleen van de voordeligste installatie, maar ook van de zekerheid en garantie die een ervaren installateur u biedt. Uit ervaringen van mensen die u voor gingen blijkt dat het prijsverschil van verschillende installateurs oploopt tot wel 40%. Dit prijsverschil krijgt u in één oogopslag te zien wanneer u offertes vergelijkt. Nieuwsgierig naar de totale kosten van uw klus? Vraag hier direct tot maximaal 6 offertes aan van specialisten bij u in de regio. De offertes ontvangt u vervolgens binnen 2 werkdagen in huis. Twijfelt u nog over de aanvraag van offertes? Het gebruik van deze service is geheel gratis en vrijblijvend. Mocht u niet tevreden zijn met de aangeboden prijzen, dan ziet u er net zo makkelijk weer vanaf.

bedroom warm

Welke ketel past bij u?

Bij de keuze van een cv-ketel spelen veel factoren mee. Het is belangrijk dat u een cv-ketel kiest die aansluit op uw woonbehoeften. Gebruikt u veel of weinig warm water? Heeft u genoeg ruimte in huis voor een solo ketel en een geiser of boiler? Welk vermogen moet de cv-ketel hebben? Dit zijn allemaal vragen die komen kijken bij de keuze van uw cv-ketel. Wanneer u de volgende stappen volgt bent u verzekerd van een weloverwogen beslissing.

Stap 1: solo cv-ketel of combiketel?

Bij de aanschaf van een nieuwe cv-ketel kiezen de meeste mensen voor een combiketel. De combiketel is populair vanwege de lage onderhoudskosten en het compacte formaat. Ook de aanschafprijs van een combiketel is lager dan wanneer er twee losse systemen worden aangeschaft.

Wat is het verschil tussen een combiketel een een solo cv-ketel?

 • Combiketel: centrale verwarming en warm water in één systeem.
 • Solo cv-ketel: zorgt voor de centrale verwarming in huis. Voor warm water is er een aparte geiser of boiler aangesloten op de solo cv-ketel.

Stap 2: welk soort cv-ketel?

Nadat u heeft bepaald of u voor één of twee systemen gaat, is de vraag wat voor type cv-ketel past bij uw woonsituatie. Om u een indruk te geven wat de verschillende soorten cv-ketels inhouden, bespreken we ze kort met u door.

Condensatieketel

Behoefte aan een lage energierekening? De condensatieketel, ook wel hr-ketel genoemd, staat bekend om zijn hoge rendement door middel van een condenserende werking. Deze technologie maakt het mogelijk dat een condensatieketel een rendement van 100% of meer behaalt. Op deze manier verliest u geen bruikbare warmte en profiteert u van een lage energierekening.

Combiketel

De combiketel laat u besparen op ruimte en onderhoudskosten. Een combiketel zorgt voor uw centrale verwarming en warm water in één systeem. Het gebruik van één systeem neemt minder ruimte in beslag dan een losse cv-ketel en geiser of boiler. Doordat er maar één cv installatie onderhouden hoeft te worden, bespaart u ook op onderhoudskosten. Hier kunt u weer andere leuke dingen van doen.

Mazoutketel

Is aardgas voor uw woning niet beschikbaar? Dan is een mazoutketel wellicht interessant voor u. Een mazoutketel verwarmt uw huis door het stoken van olie, mazout genaamd. Voor een mazoutketel is een aparte mazouttank nodig waar de olie wordt opgeslagen waardoor de aanschafprijs hoger is dan bij andere soorten ketels. Er zijn ook mazoutketels met een condenserende werking, wat scheelt op uw energierekening.

cv-ketels

Stap 3: de Comfort Waarde (CW)

U heeft vervolgens de keuze uit een ketel die weinig, gemiddeld of veel warm water per minuut levert. Nu denkt u vast, natuurlijk wil ik zoveel mogelijk warm water per minuut. Echter, hoe meer water er verwarmd wordt door de ketel, hoe hoger de aanschafprijs en het energieverbruik van de ketel. U zal hierbij het een en ander moeten overwegen zodat u de juiste beslissing maakt. Hoeveel warm water een cv-ketel levert per minuut, wordt bepaald met behulp van het Comfort Warm water label (CW). Hoe hoger de CW waarde, hoe meer warm water de ketel per minuut levert. De CW waarde maakt samen met de verwarmingsbehoefte deel uit van het benodigde vermogen van uw ketel. De CW waarden bestaan er in categorie 1 – 6. CW4 en CW5 worden het meest gekozen. Bekijk hier welke waarde aansluit op uw warm water gebruik:

CW waardePrestatie ketel in kilowatt (kW)Liter per minuut
(ten minste)*
Warm water in de keuken en douche of bad
CW32010Tegelijk niet mogelijk
CW42513Tegelijk beperkt mogelijk
CW53017Tegelijk beperkt mogelijk
CW630+20Tegelijk mogelijk

* Voor het aantal liters warm water per minuut is uit gegaan van de gemiddelde temperatuur (38 graden celcius). Het aantal liters per minuut neemt af naarmate het water warmer wordt.

Zonder problemen een lekker warm bad nemen terwijl tegelijkertijd de afwas wordt gedaan? Dan moet u denken aan een ketel met een CW waarde van minimaal 5. Kan het warme bad nog wel even wachten? Dan volstaat een ketel van CW3 of CW4.

cv-ketels

Stap 4: het benodigde vermogen van uw cv-ketel

Om maximaal te genieten van uw cv-ketel is het van belang dat uw ketel over het juiste vermogen beschikt. Een belangrijke waarde die invloed heeft op het benodigde vermogen is, zoals hierboven beschreven, de CW waarde. Naast de CW waarde heeft u te maken met nog enkele andere factoren die invloed hebben op het vermogen:

 • Het type woning. Een rijtjeshuis houdt bijvoorbeeld meer warmte vast dan een vrijstaand huis.
 • De grootte van uw woning. Hoe meer m² er verwarmd moet worden, hoe meer vermogen de ketel nodig heeft.
 • De mate van isolatie. Een goed geïsoleerde woning houdt meer warmte vast dan een slecht geïsoleerde woning waardoor de ketel minder hoeft te stoken.

Bij veel apparatuur is het zo dat meer vermogen geen kwaad kan. Bij cv-ketels heeft u dat echter liever niet. Indien uw cv-ketel over meer vermogen beschikt dan u nodig heeft, zorgt dit voor een verlaagd rendement van uw verwarmingsketel. Zorg daarom altijd dat u een expert betrekt bij uw specifieke situatie voor het optimale verbruik van uw ketel.

Stap 5: cv-ketel kopen of huren

Vindt u het investeringsbedrag te hoog om in één keer te betalen, maar heeft u toch echt een nieuwe cv-ketel nodig? Dan heeft u de mogelijkheid om een cv-ketel te huren. Wanneer u een cv-ketel huurt betaalt u maandelijks een bedrag van € 20 – € 35, afhankelijk van het merk en type dat u kiest. Met het huren van een cv-ketel hoeft u niet het hele investeringsbedrag in één keer te besteden. Bij de huur van uw cv-ketel zijn de volgende kosten inbegrepen:

 • cv-ketel naar keuze
 • onderhoud
 • garantie
 • installatie

U betaalt de huur over de gehele levensduur van de cv-ketel. Ervan uitgaande dat de ketel 15 jaar mee gaat, kost de gehuurde cv-ketel u uiteindelijk € 3.600 – € 6.300. Hier zitten dan wel de onderhoudskosten bij inbegrepen. Wanneer u de verwarmingsketel in één keer aanschaft, kost u dit ongeveer € 3.000. Wanneer u besluit om een cv-ketel te huren bent u onderaan de streep duurder uit, maar hoeft u niet het gehele investerings bedrag in één keer op tafel te leggen.

warme woonkamer

Stap 6: de keuze om direct te besparen met offertes

De enige informatie die nu nog ontbreekt is een exacte prijs voor uw specifieke situatie. Het liefst ontdekt u natuurlijk de voordeligste prijs. Als laatste bieden we u daarom graag de mogelijkheid om uw nieuwe cv-ketel zo voordelig mogelijk aan te schaffen. U vraagt zich af hoe we dit voor u kunnen realiseren? Dit bereikt u door offertes te vergelijken van cv installatie specialisten bij u in de buurt. Door meerdere offertes naast elkaar te leggen ontdekt u binnen mum van tijd bij welke aanbieder u de voordeligste deal sluit. Er zijn nog meer redenen waarom het vergelijken van offertes aan te raden is. Aangezien de prijzen tussen verschillende aanbieders flink uiteenlopen, scheelt een dergelijke prijsvergelijking u tot wel 40% op de gehele klus. Op de aanschaf van een cv-ketel loopt de besparing op tot wel honderden euro’s. Het invullen van een offerte formulier neemt slechts 2 minuten van uw tijd in beslag. Binnen 2 werkdagen heeft u de offertes in huis waarna u in één oogopslag een duidelijk beeld van de mogelijkheden zonder dat u ergens aan vast zit. Direct profiteren van dit aanbod? Vraag dan nu tot maximaal 6 offertes aan van verschillende cv-ketel specialisten in uw omgeving. Besparen is wellicht nog nooit zo makkelijk geweest voor u.