Centrale verwarming

Een huis zonder centrale verwarming is niet meer van deze tijd. Na een lange dag werken op een koude winterdag stelt u de thermostaat in op 20 graden, waarna uw woning binnen tientallen minuten heerlijk is opgewarmd tot de gewenste temperatuur. Heeft u een oude woning of bent u benieuwd wat centrale verwarming voor uw nieuwe woning ongeveer gaat kosten? Lees dan dit artikel.

De prijs van centrale verwarming

U zit er thuis niet zomaar lekker warmpjes bij, hiervoor is verwarming onmisbaar. Centrale verwarming is de meest gekozen en voordeligste manier om uw huis te verwarmen. De prijs van centrale verwarming wordt gevormd door verschillende factoren. Hierbij moet u denken aan:

 • het aantal radiatoren of convectoren
 • de hoeveelheid leidingwerk door uw woning
 • de capaciteit van de cv-ketel

Het onderstaande schema is opgesteld om u een indicatie te geven van de kosten van centrale verwarming:

Gemiddelde prijs centrale verwarming incl. btw
Totale klus incl. installatie en materialen*€ 8.000 - € 10.000

* De gemiddelde prijs weergegeven in de bovenstaande tabel geldt voor een gemiddelde woning met 3 slaapkamers. De totale prijs is afhankelijk van uw situatie.

Vergelijk offertes en ontdek uw exacte prijs

Wij hebben u een indicatie gegeven van de prijs, maar elke persoonlijke situatie is anders waardoor we u geen exacte prijs kunnen geven. Wij bieden u wel de mogelijkheid om de exacte prijs voor uw klus te ontvangen van verschillende specialisten bij u in de buurt. Door prijzen te vergelijken van verschillende aanbieders bespaart u flink op de totale klus. Uit ervaringen van mensen voor u is gebleken dat het prijsverschil tussen de aanbieders tot wel 40% oploopt. Dit prijsverschil krijgt u in één oogopslag te zien wanneer u de offertes naast elkaar legt. Het invullen van een offerteformulier is geheel gratis en vrijblijvend en neemt nog geen 2 minuten in beslag. Nieuwsgierig geworden naar uw exacte prijs? Vraag dan nu tot maximaal 6 verschillende offertes aan van aanbieders in uw omgeving. Vallen de verkregen prijzen tegen? Geen probleem, dan ziet u net zo makkelijk weer af van de klus.

Woonmaker met grote bruine bank

4 belangrijkste onderdelen van centrale verwarming

Een lekker warm verblijf heeft u niet zomaar. Centrale verwarming zorgt ervoor dat uw woning van de gewenste temperatuur wordt voorzien. Een centrale verwarming bestaat uit verschillende componenten die er met elkaar voor zorgen dat uw huis wordt verwarmd. De 4 belangrijkste onderdelen van een cv worden voor u besproken:

 • Verwarmingsketel: Het hart van centrale verwarming. In de verwarmingsketel wordt het water opgewarmd door middel van aardgas of stookolie. Het opgewarmde water wordt vervolgens via het leidingstelsel verspreid naar de radiatoren in de woning.
 • Leidingstelsel: Na het opwarmen van het water dient het water getransporteerd te worden om uw huis te verwarmen. Dit gebeurt met een leidingstelsel dat zorgt voor de toestroom van het warme water naar de radiatoren. Bij een leidingstelsel moet u denken aan cv-leidingen of verwarmingsbuizen.
 • Radiatoren: Aangezien de buizen van een leidingstelsel niet geschikt zijn om een ruimte te verwarmen door het kleine oppervlak, is een radiator uitgevonden. Een radiator beschikt over een groter oppervlak zodat een ruimte veel sneller en efficiënter verwarmd wordt. De naam radiator staat letterlijk voor ‘uitstraler’ wat daarmee de functie van het systeem definiëert.
 • Thermostaat: De gewenste temperatuur in huis regelt u met een thermostaat. Meestal hangt de thermostaat in de woonkamer. U geeft de gewenste temperatuur voor de woning aan waarna de cv-ketel ervoor zorgt dat deze gewenste temperatuur wordt bereikt.

Vrouw onder warm dekentje

Werking centrale verwarming

Het verwarmen van uw huis gebeurt via een gesloten systeem. Het water dat wordt gebruikt om uw huis te verwarmen maakt als het ware een rondje door het gehele systeem. Om u een beeld te geven hoe uw huis uiteindelijk verwarmd wordt, beschrijven we het verwarm proces in 5 stappen:

 1. De thermostaat wordt ingesteld op de gewenste temperatuur.
 2. De cv-ketel verwarmd het water door middel van een geiser of boiler.
 3. Het warme water wordt vanaf de cv-ketel verspreid via de leidingen naar de radiatoren.
 4. De radiatoren verspreiden de hitte van het warme water door uw woning.
 5. De essentiële en wellicht logische vervolgstap is dat dit water vervolgens weer in de ketel terecht komt waarna het proces weer wordt herhaalt.

Voordelen van centrale verwarming

Een huis verwarmen met centrale verwarming is de meest populaire manier van verwarmen. Een huis verwarmen met een open haard of een solo kachel wordt tegenwoordig meer gebruikt om sfeer te creëren of een ruimte bij te verwarmen. Dit ziet u nog wel vaak voorkomen bij oude boerderijen bijvoorbeeld. Het gebruik van centrale verwarming brengt meerdere voordelen met zich mee.

 • eenvoudig de temperatuur bepalen
 • één verwarmingsbron
 • centrale verwarming en warm water combineren

Slapende kitten op bank

Eenvoudig de temperatuur te betalen

Met slechts een paar drukken op de knop stelt u de gewenste temperatuur van de woonkamer in. Dit gebeurt met een thermostaat. Naast de handmatige thermostaat bestaan er ook varianten met een automatische klok of thermostaten die de temperatuur aanpassen aan de weersomstandigheden. Thuis komen in een voorverwarmd huis op een koude decemberdag? Dat is mogelijk met een klokthermostaat. Een klokthermostaat zorgt ervoor dat de juiste temperatuur wordt bereikt op het door u aangegeven tijdstip. Wilt u boven op uw slaapkamer liever een wat koelere temperatuur dan beneden in de woonkamer? Vaak zijn radiatoren voorzien van een handmatige draaiknop waarmee u de warmte instelt op een schaal van 1 – 5. Zo bepaalt u gemakkelijk hoe warm u elke ruimte in huis wilt hebben.

Eén verwarmingsbron

Doordat er gebruik wordt gemaakt van één verwarmingsbron verloopt de verwarming van uw huis een stuk efficiënter dan wanneer er voor elke aparte ruimte een aparte verwarmingsbron wordt ingeschakeld. Bij centrale verwarming wordt de warmte op één centraal punt geproduceerd en wordt daarna door het hele huis getransporteerd waarbij de verbrandingsgassen door één afvoersysteem worden afgevoerd. Bijkomende voordelen van één verwarmingsbron zijn:

 • Lagere onderhoudskosten: Je hoeft niet elk systeem afzonderlijk te onderhouden.
 • Gemakkelijker te installeren: Er hoeft niet in elke ruimte een apart afvoerkanaal aangelegd te worden.
 • In elke aparte ruimte wordt er gemakkelijk bepaald wat de temperatuur wordt.

Centrale verwarming en warm water combineren

Laat u een centrale verwarming aanleggen en bent u het zat om ruimte op te offeren voor een losse cv-ketel en een geiser of boiler? Dan heeft u de mogelijkheid om een combiketel aan te sluiten op uw cv. De combiketel bestaat uit één systeem dat zorgt voor uw cv en warm water. Op deze manier is een losse geiser of boiler overbodig waarmee u ruimte bespaart. Naast ruimtebesparing zorgt de combiketel voor minder onderhoudskosten. U hoeft immer maar één systeem te laten onderhouden.

Uw cv voordelig aan laten leggen

Bent u benieuwd naar de exacte prijs voor het laten aanleggen van centrale verwarming in uw woning? Dan is het raadzaam om specialisten in te schakelen. Om ervoor te zorgen dat u profiteert van de voordeligste specialist is het verstandig om de prijzen van verschillende aanbieders te vergelijken. Uit ervaringen van mensen die u voorigingen is gebleken dat de prijsverschillen tussen verschillende aanbieders oplopen tot wel 40%. Bent u benieuwd hoe u deze besparing vrijblijvend en kosteloos ontdekt? Vul nu dit offerte formulier in en ontvang binnen 2 werkdagen tot maximaal 6 offertes van betrouwbare specialisten in uw omgeving. Door de offertes te vergelijken ontdekt u al snel het prijsverschil tussen de goedkoopste en de duurste aanbieder. Door slim te vergelijken bespaart u tot wel enkele honderden euro’s. U weet vast wel raad met het geld dat u bespaart.

Vrouw met laptop op bank